Фугу е най-прочутото ястие в японската кухня, тъй като рибите, от които се приготвя, са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно.
Рибите,от семейство Tetraodontidae, от които се приготвя ястието съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. В малки количества отровата има наркотичен ефект и причинява специално усещане, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането. Ако усещането продължи по- дълго време може да се считате за пътник, тъй като противоотрова няма.
Японската пословица за този специалитет гласи "Който е опитвал тази риба е глупак, но който не е -също." Месото приличало на пилешкото, с някакъв отенък за морски продукт, а по консистенция напомняло желатин.
Обработката на фугу е 30-степенен процес, като целта е да се отслаби до минимум действието на тетродотоксина. Освен много знания, това изисква и естетически умения в подредбата на прозрачно нарязаните с дебелината на лист хартия късчета месо. "Фугусаши" е красиво блюдо от сурова риба, наподобяващо картина - пейзаж, птица, пеперуда. Рибата се яде, като парченцата се топят в специален оцетен сос с подправки. Приготвя се също и леко изпържена, както и бульон от варена риба с ориз и сурово яйце, наричана "фугу-зосуи".
Правото да приготват такива ястия имат само специално лицензирани готвачи, тъй като, ако клиент, консумирал фугу почине, готвача трябва да си направи харакири.