сряда, 5 май 2010 г.

Коктейл BLOODY MARY

Продукти:


3-4 капки сос Табаско
3-4 капки Сос Уорчестър
2 cl водка
6 cl доматен сок
сок от 1/2 лимон
щипка черен пипер
сол
щипка кайенски пипер

4-6 кубчета лед




УКРАСА 

стръкче целина с листа
резен лимон

Приготвяне:


• Ледът се поставя в шейкър и се прибавят двата соса, водката и двата сока.
• Съставките се разбиват добре.
• Охладена чаша се пълни с коктейла и се поръсва с черен пипер и щипка кайенски пипер.
• Украсява се със стрък целина и резен лимон.

* Като съставките може да съдържа сос от хрян заедно със сос Табаско или само Табаско, повече или по малко доматен сок, сок от лайм вместо от лимон.

Коктейл STRAWBERRY DAIQUIRI

 

Продукти:


7 големи ягоди
40 мл светъл ром
сок от 1 лайм
1 с л захарен сироп
натрошен лед





Приготвяне:


• Всички съставки се разбиват в блендер до еднородна маса.
• Охладена чаша се пълни с коктейла.
• Украсява се с една ягода.

* съставките са за 1 порция

Модни тенденции пролет-лято 2010

     Паетите отново заемат първо място в модните тенденции този сезон. Много рокли, поли, блузи,тениски, потници, панталони и изобщо повечето облекла са украсени с цветните и бляскави паетки. Модните дизайнери залагат на звездния ефект.
    Освен това те намират широко разпространение при белъото и банските. Какво по неотразимо в интимния живот от отразяващ комплект, с който да изненадаме половинката си?! Ефектът може да бъде само един - романтична и бурна нощ. При банските се връща и модната визия от преди 5 години. Изрязаните триъгълни горнища в съчетание с данга отново са хит. Като цветови нюанс бумът при текстилната и модна индустрия тази година актуален и най-предпочитан цвят е пясъчно златното.
 Мотото е " Бъдете бляскави и неотразими ! "

Отслабвайте докато похапвате


    Може да се храните правилно и без да се лишавате от удоволствието. Много специалисти са уверени, че човек не трябва категорично да се отказва от нещата, които му доставят удоволствие. По принцип средностатистическият условно здрав човек може да си позволи много.
    Но да спазва т.нар. разумна достатъчност. Разбира се, ако съществуват медицински противопоказания, трябва да се слуша лекарят.
    Системата на твърди ограничения никъде не е проработила. Това важи и за гастраномическата област. В Америка вече започнаха да развенчават много митове за т.нар. здравословно хранене. Защото не е възможно твърдо и категорично да се каже, че един продукт или една напитка са полезни, а други не са. Естествено, ако не са чиста химия. Добрите диетолози препоръчват да се спазва някакъв баланс. Именно баланс, а не заклеймяване - например кравето масло е много вредно и много лоши, а растителното е добро. Да, но кравето, а и въобще животинското масло все пак е нужно за за потребността на човешкия организъм. Така е и за другите заклеймени продукти.
    Правилното хранене не изключва нито картофите, нито алкохола. Често медиците препоръчват някаквиограничения, без да конкретизират нещата. Например - не трябва да ядете кашкавал или сирене.А какво точно сирене, какъв точно кашкавал? Козе, краве, овче - те са стотици видове. Някои са пресни, други са твърди - всички влияят по различен начин на организма.
    Или - ''не яжте пържено и задушено месо, само варено''. За да се твърди такова нещо, трябва да се познават гастраномическите свойства. Много е вредно нещата да се представят в черно и бяло. Защо не опитаме и от сивото? Така ще се видят оттенъците и ще се научат повече неща от гастрономическа гледна точка. Ще се научим как да съчетаваме храните и как да подбираме продуктите и напитките. Правилното хранене не изключва никое кулинарно удоволствие. Важно е да се спазва принципът на разумната достатъчност.
ВНИМАНИЕ!
    Проверявайте срока на годност на продуктите. Дали отгоре няма залепен друг етикет. Ако имате някакви съмнения, не купувайте продукта.
    Обръщайте внимание на условията на съхранение. Лесно можете да разберете дали в съответния магазин има създадени такива условия.
    Ако се храните на крак и с полуфабрикати, децата няма откъде да научат как правилно да се хранят. Поне веднъж в седмицата се събирайте на семеен обяд или семейна вечеря.

Акне при хората в зряла възраст

    Въпреки че акнето е заболяване, което обикновено засяга тийнейджърите, изследванията показват, че от акне страдат и хора в напреднала възраст. Акнето като болест оказва крайно негативно влияние върху професионалния, академичния, физическия и социалния живот на тези, които боледуват от него. Липсата на адекватна информация за акнето, е причина за неефективното и често ненавременно лечение на заболяването.
    По-възрастните пациенти, които страдат от акне, се оплакват от това, че състоянието засяга много аспекти от техния живот. 38% от анкетираните по време на проведено проучване, са съгласни, че боледуването от акне е много по-стресиращо в зряла възраст, отколкото през младостта, а 50% от тях считат, че то е далеч по-отблъскващо от бръчките по лицето или белите косми в косата. Възрастните, страдащи от акне също така заявяват, че болестта намира отражение и върху самочувствието и настроението им.
    Пациентите с акне в зряла възраст казват, че никога не са вярвали, че ще заболеят от болестта в годините след пубертета. Изследванията показват, че приблизително 46% от пациентите с акне са хора в зряла възраст.
    Акнето в никакъв случай не е проблем единствено на младежите. Днес е обичайно заболяването да се наблюдава и у по-възрастни индивиди. Една от всеки 5 жени, които страдат от акне е на възраст от 25 до 40 години. При хората от тази възрастова група, акнето е причина за появата на стрес и депресия, за социална изолация и неравнопоставеност, както и за наличие на проблеми в интимния живот. За съжалените всички тези отрицателни емоции могат да спомогнат за появата или влошаването на вече съществуващото акне.
    Интересен е фактът, че начина на протичане на заболяването не е определящ за интензитета на емоционалната нестабилност, която пациент с акне може да изживее. Понякога дори пациенти с лека форма на акне отказват да напуснат дома си или да участват в обществени мероприятия. Обратно, пациенти с тежка форма на акне, съумяват да живеят пълноценно, видимо изживявайки по-лека форма на емоционален стрес.
Ефектът, който акнето оказва на всеки един пациент е различен по сила на проявление.  Задължение на дерматолозите е да говорят със своите пациенти за акнето и психологическата травма, която то може да им причини. Освен това те са длъжни и да определят ефикасен начин за лечение на заболяването, с цел да подобрят качеството на живот на хората, страдащи от акне.
Приблизително 9 от всеки 10 пациента с акне вярват, че имат пълен контрол над състоянието на кожата си. Непознаването на този вид кожна болест обаче би могло да е причина за неправилно третиране на акнето. Пациентите, които практикуват самолечение считат, че приемането на голямо количество течности или редовното дълбоко измиване на лицето могат да предотвратят потенциалното заболяване от акне.
   Въпреки че акнето е лечимо заболяване, 9 от 10 дерматолози казват, че липсата на вяра у пациентите е психологическата бариера, която пречи за успешното протичане на лечението. Обикновено пациентите очакват видими резултати още след първата процедура. Тъй като такива има едва 7-8 седмици след началото на терапията, задължение на дерматолога е да информира пациентите си за реалистичния срок, в който те ще почувстват облекчение и подобрение.

Акне. Най-доброто лечение е превенцията !


Акнето е проблем  както за тийнейджърите , така и за  много възрастни.Възникването и разгръщането на акнето се свързва с настъпването на  хормонални промени, и в по-малка степен с други здравни проблеми  или храна. Акнето се развива, когато нарастващото  ниво на хормоните довежда до това , кожните мастни жлези да увеличават размера си, да произвеждат повече секрет, както и за увеличеното излющване на  клетките.При този процес се смесват мастния секрет, бактерии и кожни клетки заедно. В резултат на това, отворите на кожата (порите) се запушват, образуват се  пъпки и по-големи подутини.
Класически (обикновени) пъпки, черни точки, пъпки с гнойни връхчета,мехурчета(кисти) са част от клиничната изява на едно акне.
Тежкото акне, когато не се лекува, може да предизвика трайни белези. Въпреки че няма доказана терапия за трайно излекуване, все пак акне симптомите могат да бъдат държани под контрол с определени мерки.При по-голямата част от хората Акнето отшумява във времето и без лечение.
Стрес, орални контрацептиви, и твърде малко почивка могат да влошат акнето. Също така козметични продукти на мастна основа, някои лекарства, както и физически упражнения в неабсорбиращи дрехи.
Ето някои указания за по-добър контрол на акнето:
• Измивайте лицето си 2 пъти на ден с лек сапун(например сапун Бебе).Смяна на кърпата за лице всеки ден (бактериите могат да растат върху влажна кърпа),а това означава да използувате отделни кърпи за ръце и лице. Измийте се възможно най-скоро след тренировка.
• Прилагайте подсушаващ лосион или крем, който съдържа бензоил пероксид( става дума за готови препарати от аптечната мрежа ,а не такива приготвени в домашни условия).
• Използвайте лосиони и козметика само на водна основа, за да не се запушват порите.
• Не изстисквайте и не пукайте пъпките и черните точки.
(Това може да доведе до инфектиране , разнасяне на инфекцията и образуване на белези)
• Измивайте си ръцете по-често и избягвайте да пипате лицето си.
• Измивайте косата си най-малко два пъти седмично и я задържайте на разстояние от лицето си
• Старайте се да не изгаряте от слънцето. Продължителното излагане на слънчева светлина и ултравиолетови лампи предизвиква потенциално вредно въздействие върху кожата.
• Водете архив на храната, която ядете, за да разберете ако има такива храни, които влошават вашето акне.
Избягвайте тези храни.
• Избягвайте работа в топла кухня, където се приготвят мазни храни.
• Избягвайте изключителен стрес, ако е възможно.
Практикувайте стратегии за намаляване на стреса, като упражнения, медитация и ако е необходимо , консултация със специалист.
• Физически упражнения съобразени с вашите възможности всеки  ден.
Тежко протичащото акне се нуждае от специализирана дерматологична медицинска помощ. Предписания за лосиони, мазила, антибиотици или други лекарства могат да бъдат необходими за контрол на проблемите, свързани с акне.
    Не употребявайте продукти използувани от ваши роднини или приятели , независимо от това , че при тях са имали добър ефект.
      Ето какво мислят по въпроса американците.Ще представя в съкратен и редактиран вид едно мнение на чуждестранен специалист – педиатър:
    ”Акнето е състояние на кожата, причинено от свръхпроизводство на себум, естествен мастен секрет , произвеждан от кожата. Тийнейджърите са най-добрата цел за развитието на акне, тъй като техните бързо променящи се хормони задействуват свръхпроизводството на себум. Себумът запушва порите, това спомага за залавяне на  бактерии, и в резултат довежда до инфекция наречена пъпка.
Акнето може да засегне всяка възраст, но най-често е при тийнейджъри, където се среща при  осем от десет деца, изразено в различна степен.
 "Няколко пъпки може да не изглеждат много, но това може да бъде голям проблем за отделния индивид".
При Акнето се наблюдава  наследствено предразположение.Ако е било силно развито при  родителите , детето има по-голям шанс също да страда от акне. Трябва обаче да  изчакате за развитие на инфекция (пъпка), за да лекувате проблема. Консултирайте се с вашия лекар, за да решите какво лечение ще бъде най-ефективно за Вас.То трябва да бъде индивидуално съобразено.Най-доброто лечение на акне е превенцията.
   Ето някои прости стъпки, които  могат да помогнат:
• Яжте балансирана храна - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци.Те съдържат ценни природни антиоксиданти и фитохимикали, които помагат в процеса на лечение.
• Пийте много вода. Това помага за изчистване на кожата.
• Физически упражнения.Така се увеличава притока на кръв към кожата. Измийте лицето си след физически упражнения.

  • Измивайте редовно и изплаквайте обилно лицето си  Редовното измиване премахва мъртвата кожа, мастните наслоявания и бактериите. Не търкайте. Това може да раздразни кожата и да влоши проблема.

• Използвайте  грим, слънцезащитни продукти и лосиони , които не са на мастна основа.
• Измивайте косата си редовно.
• Премахване на всички гримове преди лягане. Попитайте Вашия лекар какви препарати да използувате за почистване на лицето си от гримове.“

Балансирана диета при затлъстяване


     Човек не бива да е фанатик или роб на диетата си, но все пак трябва да установи една диета, за която вече да не мисли. Не бива да се преяжда, а да се яде по малко и само когато се чувства глад. Трябва да се яде почесто, но по малко, да се избягват употребата на захар, бяло брашно и мазнини. На закуска е добре да се хапнат плодове или зеленчуци с малко орехи. Не бива да се прекалява с месото - то е висококалорично и трови организма с токсини и отпадни продукти.
    Никога не трябва да се пият течности и вода по време на ядене, а половин-един час преди или 2 часа след ядене. При склонност към напълняване тъканите имат особена нужда от течности.                                                                                                                                              Поемането на вода по време на ядене води до набъбване на тъканите и пълнеене. В останалото време може да се поемат обилно течности - те ще служат за очистване на организма от отпадните продукти на обмяната.
    Интензивното движение и нискокалоричната храна са основните принципи за отслабването.    Към двигателната програма спадат лечебната гимнастика, бягането, игрите, туризмът, лечебните танци, разходките. Добър ефект имат всички видове спортове.
    Напоследък особено добри резултати дават прилагането на лечебното гладуване и сауната, контрастните душове и обливанията, подводния масаж, солените вани.
    Други природосъобразни методи които може да приложите са масажът и акопунктурата.

Диети за красива кожа

Диети за красива кожа


    В повечето случаи, кожните проблеми като акне, зачервяване и десквамация се получават, поради недостатъчни или излишък на някои хранителни вещества. Предлагаме Ви няколко диети, с чиято помощ ще се отървете от кожните проблеми.

Зачервяване

    Някои храни и напитки, например, подправки, пушено месо и червено вино, разширяват кръвоносните съдове, и това е причината едно лице да се изчервява.
Рецепта: Изпробвайте Thai кухнята, но без къри. Например яжте суши без уасаби подправки. И намалете потреблението на вино.


Акнето
 
     Неотдавна, изследвали 1200 жители на един от островите на
Папуа Нова Гвинея и 115 граждани на Парагвай и при никой от тях не са открили по лицата им дори една пъпка. И всичко по въпроса с диета, състоящ се главно от протеин, плодове и зеленчуци. Причината е, че в тяхното менюто не присъстват прости въглехидрати – бял хляб, макаронени изделия, ориз, картофи и сладки, които често са компоненти на нашето ежедневно хранене. Тези въглехидрати повишават нивото на инсулин в кръвта, които, според изследователите, е причина за акне.
Рецепта: Вместо бяла рафинирана въглехидрати, яжте умерено количество сложни въглехидрати: цялото зърно, хляб, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница. Тези въглехидрати се усвояват по-дълго и да не предизвикват внезапно освобождаване на инсулин.


Десквамация

    Може би се опитвате да отслабнете и напълно елиминира мазнините в диетата си. То често се отразява на лицето. Ако консумират по-малко от 20 грама мазнини на ден, организмът не получава достатъчно витамин А, необходими за предотвратяване на преждевременното състаряване. Кожата става суха и започва да се люпи.
Рецепта: Салата със зехтин, към която се добавят авокадо и орехи. Това не е достатъчно, за да развали обема на талията Ви, но много помага лицето ви.

 

Бръчки и възпаление

  Рибата – отличен източник на мастни киселини в организма се нуждае Омега-3 и Омега-6. Тези киселини намаляват изразяване на различни възпалителни процеси в организма, които водят до запушват порите и появата на бръчки преждевременно.  Омега-3 и Омега-6 се съдържат в сортовете на риба, която съдържа най-мастни аминокиселини – сьомга, риба тон и скумрия. Също така, те се съдържат в бадеми, лешници и ленено семе.