сряда, 9 юни 2010 г.

Неизбежните за всяка връзка изпитания

Неизбежните за всяка връзка изпитанияНе става дума за крупните кризи като –изневярата например. Тях с малко късмет и здрав разум можете да избегнете. А за незабележимите перипетии от ежедневието, които неусетно се наместват помежду ви. И водят до момента, в който седиш и се чудиш: “Кога и откъде точно тръгна всичко?” Без тях, за жалост, няма как да минете.

С днешна дата идилията ви е пълна: ти все още се разтапяш от тембъра и парфюма му, а той продължава да се шегува със странната смяна на настроенията ти, обожава тялото ти и шантавите начинания – твоя запазена марка. По всичко изглежда, че вечно ще е така. Вечно? Знаеш добре, че такова понятие в живота няма. Рано или късно съдбата ви поднася дребни изкушения, които подлагат любовта ви на изпитание. И ако не си нащрек, те тихомълком се настаняват помежду ви и могат да доведат до... честно казано, един господ знае докъде!

Сравнението с миналото
Всички имаме бивши гаджета, нали? И в повечето случаи не се събираме после редовно на по бира и сладки приказки с тях, защото не сме ги преболедували до степен на безразличие. А както казват хората, там, където е горяло, пак може да пламне... Една изненадваща среща, смс, или новина от приятел за него и ти изведнъж с носталгия си припомняш доброто старо време. Лошото е, че ако любовта към настоящето ти гадже не е в апогея си, много лесно може да зациклиш на тема: “Какво ли би било, ако все още бяхме заедно с предния.” “Миналата година се прибрах за Коледа в родния си град и там случайно се засякохме с гаджето ми от гимназията Красимир – си спомня Ивелина (23 г.). – В момента, в който се погледнахме, стомахът ми се сви на топка. Започнахме да се смеем, да си припомняме лудориите, които правехме навремето, и сякаш бяхме пак на по 15. Когато се върнах в София, всичко, което правеше годеникът ми, ми изглеждаше побъркващо скучно. Вечното висене пред монитора, неизменната бира вечер, начинът, по който се мотаеше сутрин. В един момент усетих, че се заяждам с него без причина и тайно си повтарям: “Ако все още бях с Красимир, май животът ми щеше да е по-вълнуващ.”
А дали? Или по-скоро става дума за жаждата да притежаваме онова, което нямаме?
Как да овладееш ситуацията
Много по-лесно е, отколкото предполагаш. Първо, махни розовите очила и си спомни защо точно скъсахте. И как се чувстваше преди да вземеш това решение, или след като той ти обяви края. Не забравяй, че човешката психика има свойството да помни хубавите моменти и да забравя лошите, като един вид защитна реакция. В резултат на което ти идеализираш бившата си връзка.

Второ, запитай се дали тъжиш не за бившия, а по-скоро за нещата, които сте правили заедно. Какви са изплувалите картини, които те карат да си мечтаеш за него? Уикендите на път? Излетите? Страстта по фитнеса? Погрижи се да върнеш в живота си липсващия елемент и виж дали това няма да се окаже напълно достатъчно, за да си отново щастлива – с гаджето ти понастоящем. “След внимателен анализ на ситуацията установих, че вината връзката ни да не е вълнуваща е колкото негова, толкова и моя – признава Ивелина. – Аз не бях направила нищо нещата да се променят.”
Неочакваните работни капаниДвамата сте поне по осем часа дневно заедно. Обсъждате всички текущи задачи и проблеми, делите отговорност, разчитате един на друг, познавате добре реакциите си... Интернет пощите и icq-тата ви преливат от кореспонденцията ви, отдавна сте изгубили бройката на кафетата, които сте изпили тет-а-тет, а напоследък дори сте си въвели навика да удряте по едно на път за вкъщи в “онова, нашето заведение”. Хубавото е, че можете да си говорите освен за работа и за кино, книги, битови проблеми, спомени от детството и тинейджърството, личен живот... изобщо за всичко. Лошото е, че става дума не за гаджето, а за колегата ти. “Нямах търпение да отида в офиса – спомня си Ивайла (27 г.). – С Петър ми беше супер забавно! По цял ден бяхме заедно, а вечер излизахме на по бира и си говорехме за хиляди неща, дори за проблемите във връзката ми. Предпочитах да съм с него, отколкото да се прибера вкъщи и да заседна пред телевизора с гаджето ми и да си мълчим. В крайна сметка не правехме нищо нередно, просто си бъбрехме!”

Ако това ти звучи познато, честито, вече имаш сериозен проблем. Защото без да си даваш сметка, ти се отдалечаваш от партньора си и едновременно с това даваш възможност на друг мъж да се приближи. Естествено, в така режисираната ситуация рано или късно изниква въпросът: “Защо съществото до мен не ме разбира като колегата и дали това не означава, че не сме един за друг?”
Как да овладееш ситуацията
Не, няма да ти казваме да бягаш от колегите си мъже като от чума. В този тип офисни приятелства няма нищо лошо, стига да не са за сметка на личния ти живот. За да контролираш положението, дръж половинката си в течение на ставащото в работата ти и го кани на всички фирмени празненства. Това ще парира усещането, че той не е пълноценна част от живота ти и че не дава пет пари за кариерата ти.
А за да причислиш колегата към безопасната приятелска територия, го запознай с гаджето си и излезте заедно. Този хитър дипломатичен ход автоматично ще пресече задните му мисли. Ако химията помежду ви е прекалено силна, се придържай към кратките разговори и мейли на работна тема и излизайте на кафе/обяд само когато сте цяла група колеги.
И накрая, не търси под вола теле. Това, че си била привлечена от някого в офиса, не е мъглив намек, че нещо във връзката ти куца. Но е ясен знак, че трябва да се дистанцираш от въпросната личност.
Чуждото щастие“Полудях на тема сватба, когато най-добрата ми приятелка ме покани за кума – разказва Дани (27 г.) – Докато двете прелиствахме списания за сватби и планирахме всички подробности, се хващах все по-често да мисля как тя се жени след 11 месеца връзка, а аз живея с гаджето си 4-а година и няма и намек за предложение. Да не говорим колко ми е писнало да ме тормозят на тази тема роднините. И започнах да си го изкарвам на него.” Смяташ, че това никога не може да се случи с теб? Спокойно, сега няма кой да те чуе... признай си! Защото независимо дали ни харесва или не, става дума за неизбежната  вродена реакция на сравнение с околните. В момента, в който ставаш свидетел как друга двойка се придвижва към гражданското, чуеш разказа на колежка за романтичното уикенд пътуване – изненада от любимия й, или приятелка небрежно изтърси, че с нейния човек не са се карали нито веднъж... дори и за секунда, сърцето ти се свива тревожно. Така де, ето колко романтични, влюбени и щастливи са другите, а вие с половинката ти само преди няколко дни се спречкахте, казахте си ужасни неща и после не си говорихте цял следобед...  следователно май не сте един за друг.
Как да овладееш ситуацията
Англичаните са казали с право, че тревата на съседа е винаги по-зелена. Довчера твоят личен живот ти изглеждаше напълно задоволителен, но ето че днес – на фона на чуждата идилична любовна картина, изведнъж всичко рухна. Иронията на съдбата е, че винаги ще има хора, чийто личен живот в дадения миг ще изглежда една идея по-щастлив и подреден от твоя. По простата причина, че това е илюзия. Всяка връзка има своите моменти на върхове и падения и фактът, че ти си разбрала за първите, не означава, че вторите не съществуват. Просто те се случват в друго време, на друго място и при затворени врата. Естествено, въпросната двойка, предизвикала любовен смут в сърцето ти, може да няма вашите проблеми, но пък със сигурност си отглежда свои собствени. В области, в които вие сте образец, достоен за подражание. Така че се запитай дали наистина държиш да имаш сватбата/пътуването/мълчаливото съгласие на еди-кой си... и дали изобщо е добра идея твоят личен живот да се диктува от външни лица и фактори.
Неизбежните за всяка връзка изпитанияРазличната фаза
Да кажем, че ти си положила началото на кариерата си, като си тръгнала от най-ниското стъпало още в първи курс и постепенно си запълзяла нагоре. Той обаче е минал през висшето/казармата/второ висше/ следдипломна специализация и в момента се чуди откъде да захване трудовия си стаж. Като упорито отхвърля оферта след оферта с идеалистичната нагласа, че иска веднага да започне работа по специалността, при това – добре платена. И на всичкото отгоре твърди, че не може да се ангажира по-сериозно с теб на този етап, защото трябва тепърва да прави кариера. Ще имаш ли търпението да го чакаш да си стъпи на краката?

Или той се връща със страхотната новина, че е повишен и вече на визитката му ще се мъдри гордо длъжността мениджър. Естествено, ти се радваш на успеха му! И в същото време не можеш да не се подтиснеш от мисълта, че си на средната работна заплата (която си е едно нищо), че няма изгледи да растеш нагоре и че явно не си толкова кадърна, колкото е той. Когато ти обяснява, че на новата позиция ще пътува в командировка през три седмици, вече рисуваш апокалиптични картини как там среща невероятна и успяла жена... каквато ти очевидно не си. Ами сега?!
Как да овладееш ситуацията
Според психолозите напрежението в този случай е неизбежно и напълно закономерно. И то е резултат от вродения ни синдром на сравнението, за който стана дума по-горе. Независимо дали говорим за личен живот, кариера, характер, качества и т. н., ти непрекъснато се съпоставяш и съревноваваш с околните, в това число и с гаджето ти. И в някои случаи успяваш да излезеш едни гърди напред, докато в други отстъпваш лидерската позиция. Как да реагираш адекватно, така че да не ти се налага да избираш между успеха и любовта?

Не спирай да си повтаряш, че независимо как са наклонени кариерно-финансовите везни във връзката ти, конфигурацията е временна. Ако ти си на върха, не омаловажавай постигнатото, само и само да пощадиш егото на гаджето си. Ако той е лидерът, не очаквай нещо подобно от него. В каквато и позиция да си, трябва да продължиш да следваш плановете си, като не спираш да показваш на човека до себе си колко важен е за теб. Той те е окуражавал, когато си се чувствала неуверена в силите си? Или се е нагърбил с чистенето и готвенето, докато си се мъчила над даден проект по малките часове? Просто му го припомни. Неговата заплата е двойно повече от твоята? Погледни го от хубавата страна: вече ще можете да отидете на романтичната екскурзия, за която си мечтаете от сума време. Все пак вие двамата сте здрав екип, който трябва да се поддържа срещу целия останал свят, забрави ли? Останалото са пари – днес ги имаш, утре... кой знае.

Източник:  Cosmopolitan

Любовните проблеми вече може да се решават с елексир


Швейцарски специалисти са разработили специален елексир, който решава проблемите, които биха възникнали в леглото, съобщава сайтът emaxhealth.
Повечето хора мислят, че в определени моменти позитивната комуникация с партньора по наболели въпроси като финансите е невъзможно.
Тези конфликти обаче ще останат в миналото, благодарение на любовен еликсир, разработван от Изследователите проучили ползата от хормона окситоцин за подобряването на общуването между двойките.
Известен като "хормон на любовта", той понижава тревожността, стимулира чувствата за съпричастност и свързаност с партньора и повишава сексуалната възбуда.
Специалистите разделили участниците на две групи. Те трябвало да водят конфликти в лабораторни условия. Преди да започнат да разговарят, на част от двойките бил приложен окситоцин под формата на назален спрей, а на останалите - плацебо.
Учените установили, че окситоцинът подобрява комуникацията между партньорите и намалява нивата на кортизола, известен като "хормон на стреса".

Десет истини за мъжете

Представяш ли си колко щеше да е хубаво мъжете да идваха с ръководство за употреба, което да ти казва всичко за тях – включително онези подробности, които не си съвсем сигурна, че държиш да знаеш? Ние от Cosmo достигнахме до някои заключения за понякога трудно разбираемия, но все пак любим наш мъжки свят. Искаш подробности ли? Още сега имаш възможност да надникнеш в част от най-съкровените мъжки тайни. Въпреки че част от тези истини не са много приятни и лесни за преглъщане, ще ти бъдат от полза да разбереш всеки мъж, когото срещнеш през живота си.
1. Не се усещат, когато зяпат други жени.
Истина е! Те просто не се контролират. Ние се държим по същия начин, когато минаваме покрай витрина, отрупана с шикозни обувки или такава с огледална повърхност – просто не можем да не надникнем. Бихме могли да открием причината за това, благодарение на антропологията. Да погледнем например навиците на предшествениците ни – горилите. Дори, когато са „чифтосани“ (горилският вариант на брака, ха-ха), повечето мъжки горили обхождат всички женски и се втренчват при вида на симпатично изглеждаща самка. Твоят човек не е безчувствен – просто за миг е обсебен от маймуната, която е дълбоко заложена у него.
2. Извратени са.
Няма да увъртаме, такива са си. Те мислят за секс 24 часа от денонощието и това си е самата истина. Понякога фантазират дори посред бял ден, разглеждат снимки, някои доста гнусни списания и странни филми – неща, които едва ли биха пробвали... не и в този живот. Всъщност, мъжете имат по-силно развита търпимост към телесни сокове и ексцентричен секс от нас. Може би в причината на това се корени онова 10-годишното момченце, криещо се във всеки един от тях.
Категоричен факт също така е, че мъжките фантазии съдържат повече на брой участници от нашите. За един представител на противоположния пол, който си има всичко, идеалният подарък би бил порно филм. Това е един от подаръците, за които мъжете никога не биха се оплаквали и не биха върнали.
Ако гледаш порно заедно с гаджето си, това би помогнало да укрепите връзката си. Проблемът с тези филми е, че повечето са насочени към мъжките похотливи фантазии. Така че, потърси заглавия с режисьор от женски пол (Кандида Роял например), които създават филми с горещи мъже и реплики, отразяващи женските фантазии. Изобщо не се притеснявай, че твоят човек няма да ги хареса – щом показват достатъчно плът, ще му допадне със сигурност. Но, ако дори само мисълта за този тип филми ти е непоносима, не е необходимо да го правиш. Едва ли съществува нещо по-секси за един мъж от мацка, на която й е неудобно. Мъжете може да се възбуждат от порното, но, довери ми се, със сигурност биха предпочели реалните плътски удоволствия по всяко време и повод.    
3. На драго сърце биха изневерили.
Това не значи, че ще го направят наистина. За щастие, те също понякога се чувстват виновни, глупави или уплашени. Биологически заложено им е: виждат – искат – фантазират. По природа мъжете не са моногамни и често им се налага да се борят с похотливите си нужди – нещо, което голяма част от тях правят достатъчно успешно (за огромно наше щастие!). Ако един мъж обаче, имаше възможност да живее живота на мечтите си, той би искал да има съпруга и нова тръпка всеки път, когато усети, че има желание за такава. (Докато жените търсят онзи „специален“ мъж в живота си, мъжете са в търсене на онези пет „специални“ мацки.) 50% от силния пол си признават, че ако нямаше абсолютно никакъв начин да ги хванем, биха изневерили на момента. От това също така следва, че 50% не биха го направили – дори да нямаше опасност да бъдат заловени в крачка. Повечето представители на противоположния пол казват, че дори да е назрявала такава идея в съзнанието им, са я отхвърляли, защото нямат желание да объркат всички хубави неща, които притежават у дома си.
4. Имат нужда да ги боготворим.
Всички мъже притежават малка част от Доналд Тръмп у себе си. С други думи, искат да ги мислим за силни, успешни и секси. Повечето едва ли биха си го признали, но се смятат за поне малко по-умни от половинката си. Същевременно за тях не представлява проблем жената до тях да бъде дори 10 пъти по-добре изглеждаща – това дори още повече подхранва егото им. В крайна сметка биха се задоволили да бъдат по-добри от нас поне в едно нещо. Може би, защото дълбоко в себе си осъзнават, че сме поне толкова умни, колкото тях, или дори малко повече...
5. Обожават оралния секс.
Какво биха искали да преобладава в спалнята? Отговорът на 80 от 100 анкетирани мъже е: „Повече френска любов!“ Разбира се, искат да са от страната на получаващия. Защо им харесва толкова много? Защото не им се налага да се тревожат за техниката си – и защото ние вършим всичката работа.
Най-страхотният начин да поглезиш твоя човек е орален секс за добро утро. Забрави за палачинките – това е неговата мечтана закуска в леглото.
6. Трудно могат да ни устоят, когато ги съблазняваме.
Едва ли съществува по-секси изненада за твоя човек от теб, танцуваща по оскъдно секси бельо, докато се събличаш бавно и изкусително. Или всяка друга визуална глезотия, която му предложиш... Това сексуално напрежение го побърква, защото въображението му усилено работи над това, което ще се случи по-нататък. Ако се срамуваш да танцуваш из къщи само по сутиен, трябва да знаеш, че той изобщо не забелязва недостатъците ти, докато го възбуждаш... В подобна ситуация, съзнанието на твоя човек работи еднопосочно и посоката е – сексапилът, който излъчваш. Следващия път, когато се събличаш пред него, направи го бавно. Метни дрехите си върху него, докато го правиш. Това е всичко, което се изисква да го побъркаш по правилния начин.
7. Не схващат от намеци.
Когато мъжете са в компания от себеподобни, не стъпват на пръсти един около друг и не си правят едва доловими намеци. Причината за това е, че намеците и мъжете не са съвместими. Като жени можем да се гордеем от факта, че сме способни интуитивно да разберем какво мислят приятелките или гаджетата ни, но мъжете не се интересуват от четене на мисли. Стратегията, която следват те е: „Ако не попиташ, няма да разбереш.“. Когато имаш връзка, не можеш да очакваш от твоя човек да знае точно какво искаш (в крайна сметка самата ти доста често не си наясно с това) – и когато и да имаш подобни очаквания, приготви се да бъдеш разочарована.
Ако например искаш да те заведе на вечеря за рождения ти ден, намеците като - „Познай какъв ден е петък?“ - са чиста загуба на време. Ако действаш по този начин, рискуваш да станеш на 80 преди той да е схванал това, което се опитваш да му кажеш...
8. Не разбират Свети Валентин.
Сред мъжките мнения за деня на влюбените, преобладаващото е, че това е типично „женски празник“. Свети Валентин предизвиква ужасен стрес у тях, защото не знаят какво се очаква от тях – какво би трябвало да ни купят и точно колко много (или малко) е редно да изразяват чувствата си с думи. Не казваме, че всички мъже са неспособни на романтика – те просто мразят да бъдат романтични по принуда. Затова премахни от плещите му цялата тежест около организацията на празника с една простичка фраза от типа: „Свети Валентин е в петък, хайде да излезем на вечеря!“
9. Те са просто едни големи деца (и се гордеят от този факт!).Чувала си фразата, че „мъжете излизат от пубертета, когато влязат в критическата.“. Истината е, че дълбоко в себе си, всички мъже са момчета. Дори интересите им са малко детински. Вземи под внимание например спортната им мания. Повечето обичат всичко, което включва ритане, изхвърляне на неща или юмруци. Когато събереш три или повече представителя на силния пол заедно, те започват да крещят на телевизора и да се държат инфантилно. Регресивното им детинско поведение не е просто забавление – това е техният начин да избегнат тревогите и да се почувстват приети такива, каквито всъщност са. Напълно излишно е да ги лишаваме от демонстрациите на инфантилност. Просто се радвай, че го правят докато са в мъжката си компания, а не пред семейството или дружките ти. 
10. Влюбени са в мъжкото си достойнство.Най-добрият приятел на мъжа е... ами пенисът му. Всъщност той вярва, че това е и твоят най-добър приятел. Все пак, точно както кученцата, той винаги се радва да те види, наслаждава се на ласките ти и често се докосва до краката ти. Забелязала ли си колко приятелски настроени са мъжете към малките си приятели? Толкова, че някои дори им измислят имена...
Докато женската „екипировка“ е добре прикрита – вътрешна и изтънчена - представителите на противоположния пол си имат външен, изправящ се „будилник“, който им напомня за биологическите им нужди да „разпръснат семето си“. Всеки път, когато погледнат надолу към малкия си приятел, който е на повишено внимание, те си спомнят, че той е там поради определена причина – да завладее планетата например, ха-ха!
Ние мацките не обръщаме чак такова внимание на принадлежностите си на юг от талията, защото сме достатъчно заети да се притесняваме за формата на останалите части от тялото си. Мъжете за сметка на нас са истински обсебени от размера си. Ако попиташ дузина мъже каква би трябвало да е средната дължина на еректирал пенис, те ще отговорят – 20 сантиметра. Но, ако зададеш същия въпрос на същия брой жени, повечето ще дадат по-нисък отговор. Без значение каква е големината му, винаги му казвай, че е огромен. Ако наистина е прекалено голям, кажи му го. Довери ни се, ще го приеме като комплимент.

от Росица Шишкова

Jennifer Lopez
/Дженифър Лопез/
изпълнител , танцьор , актьор

Рождена дата:
24 юли 1970 САЩ
Лъв
Jennifer Lopez
Дженифър Лопез е известна пуерториканска актриса, певица, дизайнерка и фешън икона.
Биография

    Дженифър Лин Лопез (Jennifer Lynn López още наричана J. Lo), родена на 24 юли 1970г. е известна пуерториканска актриса, певица, дизайнерка и фешън икона. Родена и израснала в Bronx, New York City, New York. Лопез говори английски и испански, понастоящем е омъжена за певеца Marc Anthony. Започва кариерата си като танцьорка в телевизионна комедийна програма In Living Color, участва с малки роли в програмите South Central, Second Chances и Hotel Malibu.

    През 90-те Дженифър започва да се изявява като актриса, във филми като Mi Familia, Money Train, и U-Turn, но пробивът идва с ролята й на Selena Quintanilla във филма Selena. Следва с доброто й представяне в Out Of Sight с George Clooney. Дженифър участва още в Anaconda, The Cell, Angel Eyes, The Wedding Planner, Enough, Maid in Manhattan, Gigli, Jersey Girl, Shall We Dance и др., както и в редица и шоу-програми.

    Като поп-изпълнителка, Дженифър издава два албума J.Lo и On The 6. On The 6 излиза през 1999г. и в него е включен сингъла If You Had My Love и дуета No me ames с Marc Anthony, който става хит по целия свят, но не е издаван в САЩ, макар че видеото му има добро представяне по американския музикален канал VH1. През есента на 1999г. излиза и втория сингъл от албума - Waiting For Tonight, който не става толкова голям хит като първия, но е добре посрещнат от публиката. Издадени са сингли като Feelin' So Good, в който гост-изпълнители са Big Pun и Fat Joe, както и латино-хита Let's Get Loud.

    В края на 2000г. Lopez издава Love Don't Cost A Thing - първия сингъл от втория й албум J. Lo. Той бързо се изкачва в класациите и става най-големия й хит след If You Had My Love. Вторият сингъл Play, написан от изгряващата звезда Christina Milian, се превръща в огромен хит. Другите два сингъла I'm Real и Ain't It Funny, са най-големите й хитове, задържали се седмици наред на върха Billboard класациите. Лопез се свързва с Murder Inc. за да ремиксира двете песни, като напълно променя музиката и текста, добавяйки рапирането на Ja Rule в двете парчета, и от Caddillac Tah в Ain't It Funny. Ремиксите на I'm Real и Ain't It Funny стават големи хитове в началото на 2002 г. и J.Lo става популярна сред нова група фенове. J.Lo кани 50 Cent и Nas да рапират в ремиксите на I'm Gonna Be Alright. В средата на 2002г. Лопез издава албум с ремикси наречен J To The L-O The Remixes, включващ вече популярните рап-ремикси на I'm Real, I'm Gonna Be Alright и Ain't It Funny, както и денс-ремикса на Waiting For Tonight. Албумът включва и баладата Alive от филма Enough.

    През есента на 2002г. Лопез издава This Is Me... Then , с трите големи хита Jenny From The Block (базирана на Watch Out Now на Beatnuts с рапиране от Jadakiss и Styles P), All I Have - една от най-популярните песни на 2003г. в дует с LL Cool J, както и I'm Glad. По-късно излиза четвъртия сингъл Baby I Love You, станал музикална тема към филма "Gigli". Петият сингъл на J.Lo е The One.

    На 18 ноември 2003г. певицата издава пети албум Reel Me, който включва DVD с всичките й клипове и бонус-трака Baby I Love You (Remix), с участието на R. Kelly. Лопез притежава модна линия, наречена J.Lo By Jennifer Lopez. Тя е най-известната марка на артист в модната индустрия. Дженифър Лопез притежава продуцентската компания Nuyorican Productions, която продуцира комерсиални филми като Carmen, Dirty Girls Social Club, The Hector Lavoe Project, The Cell, The Wedding Planner и Maid In Manhattan.

Фитнес за жени – Как успешно можем да оформим бедрата и корема

    Тренировката е предназначена за всички жени, които искат да имат красива и хармонична фигура и се нуждаят предимно от отслабване в бедрата. Същевременно упражненията въздействат върху коремната мускулатура и допринасят за оформяне на стегнат и плосък корем. Раздвижвате и гърбът, което е полезно за всяка жена, особено ако работи седнала.
   1. Разгряване: 8 - 10 минути.
   2. Легнете по гръб, сложете ръцете под главата. Сгънете крака в коленете и ги вдигнете към      гърдите. Изпънете краката и бавно ги отпуснете до изходно положение.
    Повторете 10 - 15 пъти.
   3. Легнете по гръб. Сгънете краката в коленете. Бедрата да са под прав ъгъл на корпуса. Започвате да сваляте краката надясно, докато дясното бедро опре в пода. Не отделяйте рамене от пода, а ако можете и цялото тяло до кръста. Върнете бавно двата крака до прав ъгъл и направете същото вляво.
    Повторете по 10 - 12 пъти във всяка посока.

   4. Застанете на колене, хванете с ръце петите. Отпуснете тялото назад, колкото можете по-близо към пода. Упражнението се прави бавно. Постепенно ще успеете да се отпуснете до пода, но в началото внимавайте. С помощта на ръцете се върнете в изходно положение.
    Повторете 10 пъти.
   5. Легнете на гръб. Левият крак поставете на дясното коляно. Вдигнете десния крак колкото можете по-високо.
    Повторете за всеки крак 5 - 12 пъти.
   6. Застанете на колене и ръце, дланите да са плътно опрени в пода, гърбът да е прав. Сгънете левия крак напред към гърдите, после максимално и рязко го изтласкайте назад в изпънато положение и нагоре.
    Повторете по 15 пъти с всеки крак.
   7. Легнете на гръб. Вдигнете двата крака нагоре под прав ъгъл на тялото, разтворете ъгъла максимално. Не сгъвайте краката в коленете. Съберете краката един до друг, като задържате правия ъгъл между тях и тялото. Пак разтворете максимално. Работете със средно темпо. Резките движения могат да причинят неприятности.
    Повторете 5 - 10 пъти.
  8. Седнете на стол с облегалка, като се обърнете с лице към облегалката и я обкрачите с двата крака. Сложете ръце на облегалката. Повдигайте краката нагоре и същевременно ги разтваряйте встрани. Ако сте по-тренирани, можете да добавите утежнения на краката .
    Направете три серии по 15 повторения.