понеделник, 17 май 2010 г.

Кой мина първи по червения килим в Кан


Само един американски филм има сред 19-те заглавия, които се борят за "Златната палма" на 63-тия кинофестивал в Кан .

Председател на журито, което ще обяви лауреатите на 23 май, е британският режисьор Тим Бъртън.
Парадът на звездите на Френската ривиера, който ще продължи 12 дни, започна с появата на

Кейт Бланшет и Ръсел Кроу


Австралийските актьори, носители на "Оскар" съответно за "Авиаторът" и "Гладиатор", играят Робин и Мариан в новия филм на Ридли Скот.

Техният приключенски екшън "Робин Худ" тръгва по кината у нас още този петък, броени часове след като открива Кан 2010.Кинозвезди, които със сигурност ще присъстват на червения килим, са членовете на журито Кейт Бекинсейл и Бенисио дел Торо, лауреат от Кан 2008 с ролята на Че Гевара.
Холивудската продукция обаче се оказа едно от относително малкото американски заглавия в тазгодишното издание на фестивала, което е отражение на трудния икономически климат и успя да отнеме част от звездната сила на Кан.
Може би основната причина е финансовата криза, тъй като киното е индустрия, която има нужда от много пари, коментира главният селекционер на фестивала Тиери Фремо пред агенция Ройтерс.

"Както знаем, навсякъде по света парите не са нещо, което може да бъде осигурено лесно - и особено когато трябва да се прави един филм. Аз обаче смятам това и за случайно стечение на обстоятелствата. Може би догодина ще имаме три, четири, пет американски филма", допълва той.

Единственото заглавие от САЩ

в конкурсната програма е Fair Game (Честна игра) на режисьора Дъг Лаймън ("Самоличността на Борн", "Мистър и мисис Смит").

Наоми Уотс е в ролята на бившия оперативен сътрудник на ЦРУ Валери Плейм, а Шон Пен е нейният съпруг Джоузеф Уилсън.

Имената на техните персонажи нашумяха през 2003 г., когато антуражът на US президента Буш бе обвинен, че е разкрил на пресата самоличността на тази агентка в опит да дискредитира мъжа й - бивш посланик, който година по-рано разследвал възможността Саддам Хюсеин да си набави обогатен уран от Африка.

Новите си филми, но извън конкурсната програма, на фестивала представят още Оливър Стоун с продължението на "Уолстрийт" и Уди Алън с You Will Meet A Tall Dark Stranger, с Наоми Уотс (отново) и сър Антъни Хопкинс.

На червения килим се очаква да блесне младата Джема Артъртън от "Принцът на Персия", която е Тамара Дрю в едноименната комиксова екранизация на Стивън Фриърс, също извън конкурса.

Силно присъствие в Кан тази година има азиатското кино,

което се гордее с лансирането на нови таланти и нискобюджетни продукции на неизвестни режисьори от цял свят.

Азия е представена чрез филми от Тайланд, Япония, Китай и два от Южна Корея - "Поезия" (Poetry) на Лий Чанг-Донг и "Камериерката" (The Housemaid) на Им Сангсо.

Когато Южна Корея излезе на фестивала преди години, не знаехме дали това ще се случи само веднъж или ще се превърне в тенденция, но сега можем да кажем, че Корея или Азия, но по-специално Корея е много силна страна за света на киното, отбелязва още Фремо пред Ройтерс.

Сред азиатските предложения е Autoreiji на Такеши Китано, който не само режисира, но и играе във филма за боец якудза, озовал се насред конфликт между враждуващи групировки.

Между известните актьорски имена

е още Хавиер Бардем, който играе в Biutiful - най-новият филм на мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту, печелил в Кан режисьорския приз със своя "Вавилон".

Единствената британска лента бе на реж. Майк Лий, печелил "Златната палма" през 1996 г. с "Тайни и лъжи". В новия му филм Another Year играят Джим Броудбент и Имелда Стонтън.

В последния момент към конкурсната програма бе добавен още един филм от Острова - Route Irish на Кен Лоуч, разказ за двама бивши военни от Ливъпул, които отиват на работа в Ирак като наемници.

Заглавието му идва от пълния с опасности маршрут между Зелената зона в Багдад и международното летище на иракската столица.

Режисьорът ветеран също има в актива си "Златна палма" - с драмата за ирландската съпротива "Вятърът в ечемичените ниви" (2006 г.).

Миналата година той участва с комедията "В търсене на Ерик", в която се снима бившата футболна звезда Ерик Кантона.

Страната домакин Франция

се представя в конкурса с три филма плюс още няколко копродукции.

Режисьор на Tournee е актьорът Матю Амалрик, познат с ролята на злодей в предпоследния филм за Джеймс Бонд "Спектър на утехата".

Бертран Таверние участва с историческия La Princess de Montpensier, а Рашид Бушареб с Hors La Loi - продължение на "Дни на слава", който спечели награда в Кан 2006 за актьорския ансамбъл.

Актрисата Жулиет Бинош, която е върху плаката за тазгодишното издание на фестивала, пък се е снимала в Copie Conforme на иранския реж. Абас Киаростами, лауреат на "Златна палма" от 1997 г.

За първи път в конкурса се включват две държави - Чад и Украйна. Никита Михалков представлява Русия с продължението на "Изпепелени от слънцето".

Коктейл Кир Роял





Рецепта :

15ml. creme de cassis
Шампанско до ръба

Сложете ликьора "Creme de Cassis" във висока чаша за шампанско и допълнете със шампанско. Разклатете нежно и сервирайте.

Коктейл Mellon Ball




Рецепта :

50ml Водка
25ml Мидори
Сок от ананас до горе
Кубчета пъпеш за украса.

Изсипете съставките във висока чаша с лед

Коктейл Мартини




     Мартинито е неотмираща класика. Въпреки че то е създадено някаде в средата на 19 век, в момента то е по-популярно от всякога. Съществуват много спорове, но никой не знае със сигурност точният произход на мартинито. Една от версиите е че мартинито произлиза от коктейл на име мартинез, създаден в Сан Франциско през 1862 г.

Рецепта :

75ml. Джин
малко вермут extra dry
маслинка за украса


Прибавете продуктите в миксираща чаша пълна с лед и разбъркайте. Налейте в изстудена чаша за мартини и украсете с малина.

Коктейл Магнолия




Рецепта :

35ml Бърбън
35ml Grand Marnier
Даш от захарен сироп и сода
Украса : Кората на резен портокал


Разбийте съставките в шейкър, поднесете в ниска чаша с лед, допълнете до горе със сода.

Коктейл Белини



    Коктейлът Белини е създаден някаде между 1934 и 1948 година от Джузепе Киприани, главен барман в Harry`s Bar. Поради неговия уникален цвят, който напомня на Киприани за цвета на тогата на светец, в картина на художника от 15 век Giovanni Bellini, той нарича коктейла на негово име. Рецептата на Giuseppi доразвива дългата традиция да се смесват мариновани праскови със вино. С миксирането на свежо бяло пюре от праскови със шампанско, Джузепе създава нова сензация.

Коктейлът става сезонен специалитет в Harry`s Bar във Венеция , любимо място на Ърнест Хемингуей, Синкеър Луис и Орсън Уелс. По-късно коктейла става популярен и в баровете на Ню Йорк.


Рецепта :

30ml. Сок от Праскова
даш Archers ( шнапс от Праскова)
Шампанско до ръба
Украса : Резен Праскова

Коктейл Горско Цвете





Рецепта :

30ml. Парфе Амор
10ml. Бяло "Creme de Cacao"
10ml. Whipping cream
5ml. Гренадин


Разбийте съставките в шейкър и поднесете в чаша за мартини. Украсете с цвят от теменуга.

Коктейл Негрони



     Този коктейл е доста популярен. Бил е създаден в началото на миналия век от флорентинският аристократ, граф Негрони. Графът помолил барманът да добави малко острота към неговия любим коктейл Американо. С добавянето на джин, коктейлът станал новата любима напитка на графа и започнала да носи неговото име..


Рецепта: 

30ml. Кампари
30ml. сладък вермут
30ml. джин
Украса: 2-3 резена портокал

Поставете съставките в чаша пълна с лед, украсете с портокала и сервирайте.

Чери Блосъм




Рецепта :

40ml Бренди
15ml Черешово Бренди
5ml Трипъл Сек
10ml Лимонов Сок
5ml Гренадин
За украса: Захар по ръба на чашата и черешка.

Разбийте съставките с лед в шейкър и поднесете в чаша за мартини.

Коктейл Син Дявол

 





Рецепта :

35ml Джин
10ml Синьо Кюрасо
25ml фреш от лайм (зелен лимон)
10ml Creme de Cacao
10ml Черешово Бренди

Разбийте съставките с лед във шейкър, сервирайте в коктейлна чаша и поднесете.

Мохито

     Има много спорове кога е създадено мохитото и от кого. Много хора твърдят че е създадено в Куба в края на 19 век. Други са създали теорията че мохито е била предпочитаната напитка на сир Франсис  Дрейк в началото на 16 век. Според официалният сайт на Мохито , създателят на мохито е английският пират Ричард Дрейк , който е направил първата версия на коктейла, използвайки нерафиниран вид ром, който смесвал с малко захар, лайм (зелен лимон) и мента. Първоначално е бил наименован „ El Draque”.
Рецепта :

50ml. ром Havana club
6-7 четвъртинки от зелен лимон
4-5 листа от мента
2 бармаски лъжички кафява захар
сироп от захар на вкус
Газирана вода до горе
Украса: листа от мента

Намачкайте лайма, ментата и захарта на дъното на висока чаша, напълнете с разбит лед, добавете и рома. Разбъркайте добре и добавете малко от сиропа на вкус. Допълнете със сода. Украсете с листа от мента.

Коктейл Бренди Алекзандър

     Много хора го наричат "Оригиналното шоколадово мартини". Бренди Алексадър е сладък базиран на бренди коктейл, който става популярен в началото на 20 век. Според слуховете е бил сервиран на сватбата на Принцеса Мари и Лорд Ласцелас във Лондон през 1922 г.






Рецепта :

25ml. Бренди
25ml. Тъмен шоколад
25ml. мляко или сметанов крем
Украса : щипка индийско орехче

Разбийте съставките в шейкър с лед и сервирайте в чаша за мартини.



Май-Тай

        Коктейла е създаден през 1944 от Виктор "Trader Vic" Бергерон, когато той смесва Ямайски ром, сок от зелен лимон , мъничко портокалов и още няколко ликьора. Както е описано в историята на Търговеца Вик , той сервирал коктейла на няколко негови приятели от Таити , които гордо казали " "Mai Tai, Roa Ae!", което на Таитянски означава "От този свят, най-доброто!".



Рецепта :

30ml. Ямайски Ром
30ml. Тъмен Ром
20ml. Кюрасо Портокал
20ml. пресен сок от зелен лимон
10ml. Orgeat Syrup
Украса: стръкче мента и парче зелен лимон


Поставете съставките в шейкър пълен с лед, разбийте енергично, и сервирайте в чаша пълна с натрошен лед.

Космополитън

Рецепта :

40ml. Цитрусова Водка
15ml. Triple sec
20ml. сок от боровинки
10ml. пресен сок от зелен лимон
Украса: резен от червен портокал


Поставете съставките в шейкър пълен с лед, разбийте енергично и сервирайте в изстудена чаша за мартини.

Седмица на модата в Милано Пролет-Лято 2010 (a)

Кой: Versace
Какво иска да ни накара да мислим: Цветовете се сливат
Какво харесва: Платформа, пастелни цветове, минижуп.