петък, 23 април 2010 г.

Силиконова жажда

Жената, символ на нежност и красота! Това не е мит, нежния пол винаги е символизирал качества като чар, обаяние, доброта, милосърдие и т.н.
През последните 10 години все по-често наложения модел за подражание са така наречените силиконови богини. Началото на новия облик започна с оголемяването на бюста, а то е последвано от ботокса !
Въпроса ми е налага ли се всичко това? Нима природата не е свъшила своето ? Безопасно ли е?
Първата гледна точка, която си стува да разгледме ... Ако това е неизбежна необходимост съм абсолютно съгласна ! Например при неотложна хирургична намеса - ако някоя от нас е пострадала при даден инцидент, било то травма в бита, трудова злополука или ПТП. Това е често срещано в така интензивния ни начин на живот и тези злощастни инциденти също са част от нашето ежедневие. В тези случаи бързата и прецизна намеса на "чичко доктор" е от жизнена важност!
Другата гледна точка, на която ще обърнем внимание е , когато използваме намесата на пластичните хирурзи за подобряване на външния си вид ;) :) Във фолк индустрията и на българският моден подиум вече е почти непостижимо да се справиш с конкуренцията ако не си направил маса корекции на външния си вид ! При фолк певиците се вижда и една нова тенденция - да копират западните силиконови идоли. лисия често сама се сравнява с Виктория Бекъм. Двете си приличат по късата прическа и сходната съдби. И двете започват своите кариери като певици, но това, което по-късно ги определя като светски личности, е бракът им с футболисти. Галена пък след раждането променя напълно своята визия. Нейните фотосесии и новите й костюми невероятно напомнят за имиджа на нашумялата в световен мащаб Лейди Гага. Друга даровита фолкаджийка - Андреа, често е сравнявана с една от най-сексапилните блондинки в Холивуд - Памела Андерсън. И двете имат солидно количество силикон и буйни дълги коси с руси къдрици. Известни са със склонността към т.нар. "неволно" показване на прелести на публични места. Камелия създава имидж на българската сексикона подобно на световната сексикона - Мадона. Тя копира прическите и костюмите й, познати от клиповете и турнетата на поп звездата и многократно показва прелестите си в българския Playboy. Случаини ли са тези съвпадения и струва ли си да загубиш собствения си облик и самия себе си като личност, за да заприличаш на някой който не си?! Едно е да се възхищаваш на някой, който е преуспял с чара и външния си вид, а съвсем друго е да се опиташ да откраднеш външността му.
А не е ли вредно? По този въпрос споровете са много! За това и срщаме много неуспорими факти за незаконния и в доста случаи вреден силикон. Така например преди разрешаването у нас през 2004 г. на точно определени френски силиконови импланти, (по думите на доц. Бояджиев в сп. Св Валентин, декември 1999) са поставили в гърдите на над 2000 жени уж „френски” импланти Евросиликон, внесени нелегално у нас и абсолютно забранени във Франция за употреба, производство и износ. Поради липса на обществен контрол много пластични хирурзи са рекламирали забранени силиконови импланти и продължават да рекламират свободно във вестниците и списанията инжекционен силикон, без да зачитат нито закона, нито медицинската клетва да не вредят на хората.
И най-скорошното доказателство за вредния силикон, което ''взриви'' всички медии в средата на месец април 2010 година. Почти 50 000 британки са били предупредени от Националната здравна служба на кралството, че техните силиконови имплантанти могат да експлодират. Най-продаваният силиконов имплантант, производство на френската компания Poly Implant Prothese, може да се пръсне. Правителствената здравна служба на Великобритания официално предупреди чрез писма всички жени, които носят в гърдите си този тип силикон, да се свържат с пластичните си хирурзи и да помислят дали не би било по-добре да ги премахнат. Според службата, ако това не стане, всички жени с този тип силикон могат да получат симптомите на токсичен шок или гангрена. Националната здравна служба на страната вече забрани бъдещото използване на този тип имплантанти, защото е изключително вреден и може да нанесе трайни увреждания на жените, които го носят. Но това известяване с писма бе направено само в Англия, а не малък процент от българските силиконови богини носят същия тип импланти!
Отново остава същия въпрос ? Струва ли си ?