вторник, 1 юни 2010 г.

Холивудска усмивка

Всеки от нас мечтае за ослепителна усмивка, блестяща и здрава. Уви, с времето зъбите придобиват неприятен жълт оттенък, от който така ни се иска да се избавим. Проблема може да се реши много лесно: просто трябва да избелим зъбите.

Тайната на ослепителната усмивка

Много от нас, наблюдавайки реклама на паста за зъби, са се хващали, че мислят: защо и моите зъби след използването й не стават такива, толкова белоснежни?

Причините за промяна цвета н зъбите са няколко. Най-разпространеното явление е употребата на продукти с оцветители (чай, кафе, цигари, вино и др.)

Око разгледаме структурата на зъба под микроскоп ще види, че неговата повърхност не е идеално гладка, а пореста. Когато употребяваме по-често някои от изброените продукти, то оцветителя попда в порите на нашите зъби.

Даже да си миете зъбите по три пъти н ден, вие трудно ще можете да почистите тези вещества. Проблема е най-вече в трудно достъпните места.

Към други фактори, изменящи цвета на емайла можем да отнесем различните заболявания на зъбите, наследствеността, употребата на антибиотици, измененията, свързани с възрастта.

За да имате ослепителна усмивка трябва да прибегнете към различни начини на избелване на зъбите.

Зъбите могат да се избелят както у дома, така и в клиника. Дали ще изберете единият или другия начин, зависи от времето, с което разполага, резултатите, които искате да постигнете и разбира се от парите, които имате.

Домашно избелване

Домашното избелване е доста трудоемко и понякога рисковано, особено при избора на избелващо средство, защото не всеки човек е в състояние сам да определи особеностите на своите зъби (състоянието на емайла, наличието на пломби и т.н.)

Самият процес на избелване продължава от две до три седмици, а резултата не трае дълго, защото избелващото вещество обикновено е от порядъка на 10-15 % и е нормално резултата от такива процедури да бъде минимален.

Основното предимство на този вариант е цената. Така че, ако имате свободно време и ограничен бюджет, може да пробвате.

Избелване с помощта на лекар

Друг вариант на домашното избелване е избелване, но под лекарски контрол. Стоматологът определя състоянието на вашите зъби, избира избелващото средство, обикновено то е с около 30-35 % степен на окисленост и прави индивидуална, специфичен за вас продукт, обикновено под формата на каша, която се полага плътно върху зъбите.

Тази процедура можете да правите и сами в къщи, когато имате свободно време. Процеса продължава една – две седмици. През това време трябва да посещавате стоматолога, който да следи измененията, контролира и коригира процеса на избелване.

В началото зъбите стават много чувствителни към студено, горещо, кисело, може и да станат на леки петно, но това не трябва да ви притеснява – това е съвсем нормална реакция на зъбите към химическото въздействие, на което са подложени.

Избелване в клиника

Избелването в клиника е най-ефективно, най-безопасно, но и най-скъпо. Стоматологът ще види състоянието на вашите зъби, ще изслуша вашите желания и ще наблюдава постоянно процедурата.

Ако усмивката ви е много голяма, не е необходимо да избелвате всичките си зъби, а само онези, които се виждат. При положение само, че средствата, с които разполагате са ограничени.

Трябва да обърнем внимание и на факта, че някой специалисти считат този процес за не толкова безопасен, защото при избелването на зъбите се разрушава емайла и се повишава чувствителността на зъбите.

Здравно значение на качеството на мазнините при хранене

Меморандум от Международната Експертна Среща на специалисти по хранене, провела се в Барселона, Испания, на 2 февруари 2009 г.

Препоръки за режима на хранене

* Целта на тези препоръки е предпазването от хронични болести и подкрепата към доброто здраве.
* Количеството мазнини е важен фактор, който се определя от поетата енергийна стойност. Тази енергийна стойност трябва да бъде съобразена с изразходваната енергия, за да се постигне и поддържа здравословно тегло.
* Количеството мазнини при режима на хранене е важно за нормалния растеж и развитие и има доказано влияние върху нивото на холестерола в кръвта и появата на сърдечносъдови заболявания.
o Мазнините могат да осигуряват до 30-35% от ежедневния енергиен прием.
o Наситените мазнини би трябвало да осигуряват не повече от 10% от ежедневния енергиен прием.
o Незаменимите полиненаситени мазнини (омега 6 и омега 3) би трябвало да осигуряват от 6 до 10% от ежедневния енергиен прием.
o Приемът на транс мазнини трябва да е по-малко от 1% на ден.
o Остатъкът от приема на мазнини може да се осигурява от мононенаситени мазнини.

Храни
* Основният източник на наситени мазнини са високомаслените млечни продукти (масло, пълномаслени млека, високомаслени сирена, сметана), тлъстото месо, животинските мазнини (свинска мас), както и палмово масло, кокосово масло и закуски, богати на мазнини (например сладкиши, тестени продукти, пържени продукти).
* Основните заменими източници на транс мазнини са отчасти хидрогенираните масла .
реклама
Говеждото месо, свинското, агнешкото, маслото, млякото и други млечни продукти съдържат естествени транс мазнини.
* Важни източници на ненаситени мазнини са: растителни масла като соево масло, масло от рапица, слънчогледово масло, зехтин, риба,, ядки, зърнени храни и продукти направени от тях, като например мек маргарин и неговите производни.
* Основните производители на храни значително са намалили съдържанието на наситени и транс мазнини в храните.
* Съществени ползи в начина на хранене могат да бъдат постигнати, когато високомаслените млечни продукти се заменят с нискомаслените, тлъстото месо – с крехко месо и риба, както и замяната на продукти с наситени животински мазнини с растителни. Това значително би намалило рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.

. . .

Международната среща на експертите (IEM) се обръща към учени, здравни специалисти, правителства, хранителната индустрия, здравните институции и медиите по света да се застъпят и подкрепят една последователна и ефективна комуникация, така че да се подобри качеството на приеманите мазнини навсякъде по света и да популяризират превенцията на хроничните заболявания в името на доброто здраве.

Не сме съвсем наясно за мазнините в храната ни

Кое определя цвета на зъбите?

Цветът на зъбите не е просто част от тяхната визия, а променя съществено визуалното възприемане на лицето. Цветът е пряко свързан с формата и я определя. Така по-тъмните зъби създават "оптическа илюзия" за по-дребни зъби, като се засилват тъмните участъци между самите тях, дефектите стават по-видими, така дори и леките размествания, особено във видимата предна зона, стават осезаеми.

Цветът на зъбите се определя от цвета на намиращия се под емайла дентин, чийто цвят варира от светлосламено жълт до тъмнокафяв. Самият емайл е от стъклено прозрачен по ръбовете на зъбите, които прозират, до тебеширено бял в най-плътните участъци.

Много фактори вляят на крайния цвят, който виждаме в устата.

На първо място това са генетично кодирания цвят на дентина и расовата принадлежност. Различните раси имат различен основен оттенък на зъбите – жълтеникав, кафеникав, сивкав и червеникав. Европеидната (бяла) раса е по рождение с различно интензивен жълтеникав отенък.

На второ място цветът на зъбите се влияе от цвета на околните тъкани:

* цвета на венците – при тъмните раси във венците се отлагат гранули меланин и на техния по-тъмен фон зъбите изпъкват като "много бели"
* разположението на зъба в зъбната редица – по-предните зъби изглеждат по-бели, по-задните – по-тъмни
* цвета на устните – червилата и гланцовете за устни създават подходящ контраст за изпъкване цвета на зъбите
* тена на лицето – по-тъмният тен подчертава белотата на зъбите, а светлата кожа – точно обратното

На трето място цветът зависи от вида на осветлението:

* истинският цвят на зъбите се вижда само на естествена дневна светлина
* изкуственото осветление променя цвета им, тъй като тогава те абсорбират други дължини на вълната от светлинния спектър.

На четвърто място цветът на зъбите се влияе от багрилата (естествени и изкуствени, съдържащите се в храните и напитките – червено вино, сладко от боровинки, червено цвекло, зелена салата, моркови, кафе, черен чай и др., както и от тютюнопушенето, заради съдържащите се катрани.

На пето място цветът на зъбите се променя при някои заболявания, като флуороза, както и при приемането на антибиотици (тетрациклини) в ранна детска възраст.

Тъмният цвят на зъбите може да се повлияе единствено чрез избелване, което заедно с ортодонтското подреждане на зъбите представляват същността на естетичната стоматология.

В Англия зарязват секса заради световното в ЮАР

Жените на Острова са в паника
 Жените на Острова са в паника. Техните мъже планират едномесечна стачка и няма да изпълняват задълженията си в леглото. Началото на стачните действия е на 11 юни. Датата не е избрана случайно. Точно тогава започва световното първенство по футбол.

Според допитване сред английските мъже почти 80 процента от тях нямат никакво намерение да мислят за секс, докато Уейн Руни и компания се подвизават по терените в ЮАР. Други десет процента заявяват, че не се интересуват от футбол, но пак предпочитат да отидат с приятели да гледат мача, отколкото да си стоят вкъщи и да се гушкат с половинките си.

Интересен факт е, че на Острова поне 35 процента от анкетираните дами разкриват, че биха искали да гледат мачовете от мондиала вместо да се отдадат на ласки с мъжете си.

И мъжете крият нежни души


И мъжете крият нежни душиЗа мъжете един малък изблик на нежност е достатъчен, за да се почувстват желани, показват последните проучвания.
Какво харесват мъжете в спалнята? Ако попитате мъжете за най- добрия секс, който са правили със сигурност ще очаквате да чуете за някоя луда нощ, изпълнена с нестандартни движения, присъщи само за достоен акробат в леглото. Истината обаче е друга- за 71% от мъжете възбуждащо е просто да видят, че техният партньор умира от желание за тях. Оказва се, че подобно на жените, силният пол има нужда да види, че е желан и обичан. Единственото, което мъжът иска е да почувства, е че жената не може да устои да не разкъса дрехите си. Събуждане в два през нощта за прегръдка и целувка е достатъчно, за да бъде сигурен, че е обичан.

Любов или секс: какво всъщност искат мъжете

Влюбен ли е той или това силно стискане за ръката означава просто сексуално привличане?
Често целувките и начина, по който държи ръката на жената показват дали един мъж изпитва истинска любов или просто привличане, издава тайната Агенция БГНЕС.
Ако докосва по любящ начин, той е искрен партньор, който търси начин да изрази чувствата си. Внезапните страстни целувки или захапвания по рамото по-скоро са знак за силно сексуално привличане, но в много редки случаи то е свързано с любов. Въпреки това, ако прибирайки се вкъщи, на вратата ви посрещат с топла вечеря, значи човекът до вас наистина държи на връзката ви.
Неочакваните страстни емоции, особено на публични места могат да означават, че мъжът иска да разчупи монотонното ежедневие и да премине границата. Бъдете сигурни, че при подобно поведение сексът се върти в главата му 24 часа, седем дни в седмицата.
Когато поема част от домакинската работа, помага в кухнята, носи прането на химическо, той показва своята загриженост и готовност да помогне на партньора си.