сряда, 28 април 2010 г.

Shoes

    Бялото е винаги актуално през топлите месеци от годината, а е толкова трудно за поддържане! Вече сте си купили новите бели обувки или сте извадили старите от килера,но какво можем да направим , за да премахнем така често появяващите се черни следи? Всеки първо посяга към боята за бели обувки, но тя в повечето случаи няма очаквания ефект. Несъмнено използването на бяла боя/паста за обувките е неизбежно, но един също доста ефикасен и изпитан начин е изтриването на черните петна и ленти с обикновенна гума за молив! Да правилно ме разбрахте - гума за молив! С няколко размахвания на гумата може да се оттървете от загрозяващите следи! Пастата за блясък е 100% необходима във всички случаи, но за по качествен резултат си струва да пробвате!

Цигарите и жената

 Цигарите мания и пристрастеност !
  Почти не съществува човек, който да не е опитвал поне веднъж в живота си тютюнево изделие. Но фактите от общата статистика в България сочат, че все повече хора и то главно от подрастващото поколение пушат.  
   Аз като пристрастен пушач немога да заменя неотразимата комбинация от кафе с цигара. Но осъзнаването на стряскащите вредни влияния на тютюна ме карат все повече да се замислям струва ли си това мимолетно удоволствие?! Рекламират се все повече медикаменти, с чиято помощ по-лесно бихме могли да се откажем от вредния навик, но ако липсва силната волята няма никакъв смисъл да се приемат. За повечето пушачи е въпрос на навик . Ставаш сутрин-цигара. Сядаш на кафе-цигара. Пред компютъра-цигара. Излизаш вечер-цигара. Всяка вечер си казваме "стига", но на другия ден всичко започва отначало. Сменяме видовете и марките, дебелината, дължината, аромата. Но си оставаме пушачи. Ето някои ужасяващи причини, над които много пъти сме се замисляли!


 Защо цигарите са най-лошият враг на жената?



     Пушенето увеличава риска от рак на шийката на матката и ректума
Пушенето може да предизвика множество видове рак. То поставя жените на по-висок риск от рак на шийката на матката. Жени пред менопауза, които пушат, са шест пъти по-уязвими да развият рак на ректума, отколкото тези, които не пушат. 
     Пушенето влошава цикъла
Жени, които пушат, изпитват по-силни пред-менструални симптоми и имат 50 процентово увеличение на кръвоизливите, продължаващи два или повече дни. 
    Пушенето уврежда вашата плодовитост
Пушенето практически въздейства на всяка фаза от бременността. Пушачите имат по-висок риск при овулация и е по-малко вероятно оплодено яйце да се имплантира в матката. Пушачи, при оплождане ин витро, имат по-малка вероятност за успешно оплождане. Никотинът взаимодейства с фалопианската тръба и може да попречи на яйцето да пропътува нормално до матката, което може да доведе до извънматочна бременност – потенциално живото-застрашаващо условие. 
     Пушенето уврежда вашето неродено бебе
Когато пушите по време на бременност, вие тровите плода. Въглеродният монооксид има по-висок афинитет към ембрионалната тъкан, отколкото към тъканта на възрастния и, когато никотинът преминава през плацентата, той ускорява сърдечния ритъм на бебето.
Пушенето увеличава риска на бременната жена от аборт с 39 % и увеличава шансовете за други сериозни усложнения, включително разкъсване на плацентата /когато плацентата се отделя от маточната стена/, плацента превия /когато плацентата покрива маточния отвор/ и мъртво раждане.Много изследвания са посочили пушенето по време на бременност като най-предотвратимата причина за ниско тегло при раждане. Новородените от майки-пушачки тежат средно с 200 грама по-малко от новородените от майки-непушачки, а рискът да се роди бебе с тегло под нормата е два пъти по-голям за пушещите майки. При кърмене, никотинът се пренася до сучещото бебе. При пеленачета, изложени на тютюнев дим, почти три пъти е по-висока вероятността да умрат от синдрома на внезапната смърт при бебета.
     Пушенето ви състарява
Вие вероятно сте забелязали, че пушачките получават бръчки по-рано от непушачките. Това, което често остава незабелязано е, че пушенето ускорява менопаузата с една до две години. Никотинът взаимодейства с кръвта, снабдяваща яйчника, а ако намалите притока на кръв до някой орган, вие намалявате неговата функция. Естрогенът се произвежда в яйчника, което обяснява защо пушенето води до ранна менопауза. Цигарите могат до доведат до ранна остеопороза: много изследвания са показали, че пушенето значително намалява минералната плътност на костите. 
     Цигарите отиват във вашето сърце
Жена, която пуши, е два до шест пъти по-податлива на инфаркт, в сравнение с непушачките. Една до четири цигари на ден са достатъчни да удвоят риска от инфаркт на сърцето. Жените пушачи са два пъти по-податливи на сърдечен удар след 65 години, отколкото мъжете пушачи. Естрогенът, който пушенето явно препятства, спомага за предпазването на жената от инфаркт. 
  
     Въпреки всички тези факти готови ли сме да се откажем от цигарите? Все пак това е лично право на избор-да бъдеш или да не бъдеш пушач! Все повече страни налагат частични или пълни забрани на пушенето. Това е чиста дискриминация . Защото се потъпкват личните права на голям брой хора. България е на трето място в света след Гърция и Япония по потребление на цигари на човек от населението, като броят на пушачите у нас надвишава вече 3 млн. души. Това голямо число на пушачи неможе да ни радва, но и говори че при забрана правата на много хора ще бъдат нарушени!