сряда, 26 май 2010 г.

Ясни са първите 10 финалисти на "Евровизия". Сърбия, Гърция и Албания вече се класираха, а ние?

На 25 май се състоя първият полуфинал на конкурса "Евровизия 2010" в Осло, Норвегия.


В него взеха участие общо 17 държави, като само 10 от тях се класираха за големия финал на 29 май. Вече е ясен и редът, по който ще се изявят представителите на страните финалистки.

Това са Молдова (4), Босна & Херцеговина (6), Белгия (7), Сърбия (8), Беларус (9), Гърция (11), Албания (15), Исландия (16), Русия (20) и Португалия (23).

Песните на Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Полша, Малта и Македония не успяха да намерят място в надпреварата на 29 май.

Вторият полуфинал, в който ще участва родният представител Миро с парчето "Ангел си ти", ще се състои на 27 май. В него също ще се състезават общо 17 държави, като отново само 10 от тях ще се класират на финала.

На 27 май ще чуем песните на Литва, Армения, Израел, Дания, Швейцария, Швеция, Азербайджан, Украйна, Холандия, Румъния, Словения, Ирландия, Кипър, Хърватска, Грузия и Турция.
Според журналистите в пресцентъра в Осло и според букмейкърите, основен фаворит в "Евровизия 2010" е азербайджанската изпълнителка Сафура.

Както вече ви съобщихме, резултатите от гласуването в конкурса се пресмятат на базата сбора от 50% зрителски вот и 50% вот на журито.
Зрителите могат да гласуват единствено на полуфинала, в който участва тяхната държава, но нямат право да подкрепят нея.

Що се отснася до самия финал, тогава публиката във всичките 39 страни участнички в "Евровизия 2010" може да гласува за своя фаворит по телефона или със SMS, като отново обаче няма право да подкрепи своя представител.

Кога липсата на бременност трябва да е повод за притеснение?

Драматичният демографски спад, който вече придоби размерите на катастрофа, изведе под прожекторите на обществения интерес един доскоро недоизречен, спотаен проблем, макар засягащ стотици хиляди хора.
Вече втора година държавата чрез фонд „Асистирана репродукция” помага осезаемо мечтата на много семейства за собствено дете да се сбъдне. И Хелт медия ще поставя въпроси и ще търси отговори на многоликия проблем за репродуктивното здраве.
По темата разговаряме с д-р Ангел Ставрев от АГ болница „Селена” – Пловдив.
Д-р Ставрев, вече и у нас масово безплодието се възприема като проблем на двойката, а не само на жената - това се вижда и в приемната на вашата клиника. Изглежда, балканският предразсъдък в огромна степен е преодолян. Как стоят нещата в практиката?
В повече от 60% от случаите със стерилитет се откриват фактори, които влияят от страна и на двамата партньори. Всъщност основната грешка, която отдалечава успеха, а именно забременяването, е пренебрегването на последователността при диагностиката и лечението. Затова при нас всичко върви успоредно – тъй като необходимостта от лечение на един от партньорите отнема месеци и тогава изследванията, направени на другия, губят давност и всичко трябва да започне отначало.
Ние сме създали един модел, който дава възможност с минимална повтаряемост и във възможно най-кратки срокове да се извърши диагностиката. А точно тя е базата за цялостния успех на процедурата. Прилагайки методите на безкръвната оперативна гинекология, с помощта на хистероскопски и лапароскопски инструменти от най-висока класа коригираме проблемите при жената и шансът за забременяване става много по-висок.
Тъй като много рядко факторът за безплодие е само един, когато са установени всички причини в двойката и процесът се вкара  в един общ алгоритъм, резултатът винаги е с пъти по-добър.
Колко важен е факторът време?Важен е в голяма част от случаите, защото много често именно с времето наличният проблем при двойката се задълбочава. Така че, когато при една двойка в нормална фертилна възраст, която не използва предпазни средства, след година, година и няколко месеца няма забременяване, аз препоръчвам - макар да се оказва често излишно – да се извършат необходимите основни изследвания. Така профилактично се спестяват време, средства и - никак не е маловажно - отрицателни емоции.
Периодът, който споменахте, вероятно е различен според възрастта?
В никакъв случай не е еднакъв подходът. При двойки на 25 години търпението е необходимо, над 35 г. не е желателно, а над 40 г. изчакването е вредно.
Разбира се, действа се строго индивидуално, защото има жени на 46 г., които имат яйчници на 20-годишни, и обратно - такива, които на 27-28 г. са в менопауза. Така че всичко стъпва на конкретните данни от диагностиката и е в зависимост от нея, а не от възрастта на жената.
Какви са новостите в метода ин витро не само по посока на успеваемостта, но и на гаранциите за здравето на жената?  Модерната предимплантационна диагностика, прилагана през последните години, дава възможност със сигурност да се установи дали ембрионът, който се връща в матката, е качествен.
Удивителен е напредъкът ни и по отношение на щадящата хормонална стимулация, като предварително се определя точната доза при всяка пациентка. Това е част от нашето ноу-хау - да няма хиперстимулация и животозастрашаващи състояния. Прилагаме индивидуалния подход, нито една пациентка не бива подлагана на стимулация просто по протокол.

Упражнения за активен мозък

Ако искате мисълта ви да е кристално ясна и да запомняте повечето неща, които са важни за вас, правете специални физически упражнения, които подпомагат сериозно мозъчната активност.

Повечето от тези упражнения целят да подобрят кръвообращението в горната част на гръбначния стълб, тъй като от доброто му състояниое зависи истинската функционалност на мозъчните ни клетки.

Тези упражнения могат да се правят, докато седите зад бюрото в офиса или в дома си. Едното от тях е на практика разтягане. Както си седите на стола, изпънете ръцете си високо нагоре.

Задръжте ги в това положение за няколко секунди, след това отпуснете. Повторете три-четири пъти и го правете всеки ден. Това сериозно ще подпомогне работата на мозъчните ви клетки.

Друго упражнение е свързано с подвижността на врата ви. В седнало положение правете много бавни наклони напред с главата, като се опитвате да се наведете максимално, така че брадичката ви да докосне гърдите.

След това максимално отпуснете главата назад. Повторете осем-десет пъти, като и това упражнение правете поне веднъж дневно, а най-добре два пъти на ден. След това бавно въртете главата си наляво-надясно, по пет пъти за всяка страна.

Завършете с бавно въртене на главата в кръг. Повторете четири пет пъти въртенето. Следващото упражнение се нарича „махало”. Разкрачете леко краката, сложете ръце на кръста.

Бързо наведете торса напред на около тридесет градуса, след това рязко заемете изходна позиция. Задръжте няколко секунди, след това рязко наведете торса назад. Повторете същото и наляво и надясно.

Упражнението се повтаря пет пъти. Сигурен начин за укрепването на паметта са лекарствените билки и етеричните масла. Ароматът на мента стимулира мозъчните центрове, които отговарят за паметта.

Чаша ментов чай или черен чай с добавени ментови листенца не само е приятно, но и полезно начало на деня. Ако се топнете във вана, пълна с вода, разредена с отвара от лайка, това ще ви спаси от стрес и ще ви направи по-паметливи. Всеки ден мажете кожата на ръцете си с етерични масла и вдъхвайте аромата.

Мариана Попова и Орлин Горанов се разделиха




В родния ефир се завъртя клипът към новия дует на Мариана Попова и Орлин Горанов.


Видеото към песента "Чуй ме" е заснето в студио, специално преобразено в художествено ателие.

В лентата Мариана Попова влиза в ролята на... художник, а Орлин Горанов - в образа на... композитор.
Картините, върху които Мариана импровизирано твори, са нарисувани от таткото на дъщеричката й Мария Магдалена - Ханес.

Режисьор на клипа "Чуй ме" е Ники Скерлев. Музиката на парчето е дело на Красимир Гюлмезов, а автор на текста е самата Мариана Попова. Песента е записана и във версии на английски и италиански език.

Манията "Сексът и градът" превзе Ню Йорк

Манията "Сексът и градът" превзе Ню Йорк с премиерата на дългоочаквания втори филм от популярната сага. На червения килим, звездите бяха посрещнати от стотици почитатели.
В ролята на неотразимата Кари Брадшоу отново ще видим Сара Джесика Паркър. Този път момичетата изоставят обичайния си ритъм на работа, срещи и домашни задължения и заминават на луксозна почивка в Абу Даби.
Лентата засяга трудните теми пред съвременната работеща жена и майка; сблъсква модерната американска култура с тази на Близкия изток и всичко това в опаковката на лъскаво модно ревю.

Моника Белучи стана майка за втори път

Италианската актриса Моника Белучи, която е омъжена за френския актьор Венсан Касел, стана майка за втори път, съобщават италианските медии, като се позовават на изявление на самата актриса за италианското издание на сп. "Венити феър".

"Раждането на дете на зряла възраст изисква доста голяма смелост", се посочва в изявлението. Актрисата уточнява, че бебето се казва Леони, дълго е 53 см и тежи 3 кг и 220 гр. Малката Леони се родила в събота по напълно естествен начин, като самото раждане продължило 2 часа и 30 минути. Бебето било тъмнокосо и много красиво.

45-годишната Белучи обяви, че е бременна за втори път по-рано тази година. Малко след това тя позира в напреднала бременност за италианското издание на "Венити феър". Месец преди раждането, когато Белучи знаеше пола на второто си отроче, тя изрази надежда, че то все пак няма да прилича на съпруга й.

"Известно е, че вторите деца обикновено са фотокопие на бащите си. Надявам се в моя случай това да не е така. Венсан е невероятен като мъж, но я си представете момиченце с неговите черти", каза тогава Белучи.

Белучи и Касел вече имат още едно момиченце – малката Дива. Двойката е женена от 1999 г.

Източник:  BTV

Музикантите от “Атлас” помагат на Миро

И група “Атлас” се включва в набирането на средства за лечението на Миро от “Мери Бойс Бенд”. На 3 юни от 18.00 часа бандата ще представи новото си 3D видео. На присъстващите журналисти ще бъдат раздадени 3D очила, с които да наблюдават премиерата на клипа към песента “Така се събужда денят”.
Вокалистът на групата Веско Зерлиев ще дари картината, нарисувана от него по време на снимките на самия клип, за лечението на Мирослав Мутафчиев от Мери Бойс Бенд, който е болен от остра миелоидна левкемия. Произведението ще бъде изложено на търг, а събраните пари ще бъдат дарени за каузата. Съпругата на Миро и фронтдама на Мери Бойс Бенд Мария Мутафчиева благодари от все сърце на Атлас. Тя е потвърдила, че ще подкрепи лично инициативата и ще присъства на промоцията, ако състоянието на съпруга й го позволява.
Картината на Веско има основна роля в 3D видеото “Така се събужда денят”. Той я рисува в реално време пред камерите на снимачния екип. В ролята на негова муза влиза красивата цигуларка Йолина Чолакова. Веско Зерлиев от много години е известен и като художник и има собствена галерия в София.
Новото 3D видео е една от най-скъпите продукции, снимани досега у нас. Клипът е дело на режисьора Андрей Хадживасилев и неговия екип от “Revive Vision”. Фон на видеото стават известната Белоградчишка крепост и Белоградчишките скали, които достигат височина до 200 метра.

Лейди Гага в бяс - уволнява наред

Ексцентричната поп-изпълнителка Лейди Гага уволни целия екип, отговарящ за нейната охрана, след като неин фен успя да се качи на сцената по време на концерт в Япония.
“Тя побесня. Не можеше да повярва, че позволят такива неща да се случват, така че ги уволни на място. Тя дава всичко от себе си, за да се представи перфектно на сцената и очаква същото от нейния антураж”, заявиха от еккипа на шантавата певица.
Ексцентричната поп-звезда уволнила и нейния личен стилист, защото забравил да заключи вратата на нейната съблекалня.

Миро пее на “Евровизия” на 27 май

Един от най-престижните музикални конкурси “Евровизия” започва тази вечер в столицата на Норвегия Осло, пише “Дарик”. 39 държави участват в международното събитие. Те са разделени в две полуфинални вечери. Нашият представител Миро ще изпее “Ангел си ти” на втория полуфинал, който е на 27 май. Милиони телевизионни зрители в цяла Европа, чрез телефонно гласуване, определят финалистите в конкурса и победителя в него. Норвегия е домакин, защото миналата година спечели “Евровизия” с песента “Fairytail” на Александър Рибак.
17 държави ще се представят тази вечер в първия полуфинал на “Евровизия”. Това са Молдова, Русия, Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Белгия, Малта, Албания, Гърция, Португалия, Македония, Беларус и Исландия. Само 10 от тях ще отидат на финала на конкурса. Зрителите единствено в тези страни, чрез телефонно обаждане или изпращане на sms, могат да определят финалистите.
Същите правила важат и за втория полуфинал на “Евровизия”, на който участваме и ние. Заключителният етап на конкурса е на 29 май. Тогава освен достигналите до него след полуфиналите 20 песни, ще бъдат представени за първи път още пет - тези на Великобритания, Франция, Германия, Испания и Новрегия.
Всъщност Норвегия за трети път домакинства на “Евровизия”. Тя участва в него още от 1960-та и освен миналата година го е печелила още през 1985 и 1995. 17 милиона евро са вложени в реализацията на 55-тото издание на “Евровизия”. За сравнение през 2009-та Русия похарчи 30 милиона.
Очакваните телевизионни зрителите са поне 120 милиона в цяла Европа. В най-големия закрит стадион в Осло Telenor Arena пък, за всяка една от конкурсните вечери, ще се събират минимум 20 000 души. Водещите на “Евровизия” 2010 ще са трима. Основните са телевизионната звезда Ерик Солбакен и поп певицата Хади Нджие, която също има опит с тв предавания. Ще им помага Надя Хаснауи, която също е телевизионна водеща.

Бойко отказа на Слави…засега

Премиерът Бойко Борисов няма да е гост на шоуто на Слави тази вечер, съобщиха за “Всеки ден” от правителствения пресцентър. В кой от следващите дни ще се осъществи заветното интервю между Дългия и министър-председателя все още не е ясно.
Пиар-ът на предаването потвърди също, че Борисов няма да дойде, но обясни,че поканата не е за конкретен ден. “Ние сме обяснили в писмото си, че гостуването ще стане в удобен за премиера ден от седмицата и чакаме той просто да посочи кой ”, уточни пред “Всеки ден” Боряна Бонева.
Интересът към тв срещата между двамата е оправдано висок заради разразилия се скандал в края на миналата година. Тогава Бойко Борисов разтръби, че Слави Трифонов е поискал да получи 50% влияние в ГЕРБ, назначавайки половината министри в правителството. Дългият отговори, концентрирайки върху премиера критиката на предаването си. В същото време стана ясно, че водещият има и друг повод да недоволства срещу властта, тъй като има забрана да строи върху собствен терен, който обаче е на централно място в София и по статут е предназначен за зелени площи.
Дали гостуването на премиера при Слави ще сложи край на словесната им престрелка в медиите или ще я подсили, ще разберем до края на седмицата, защото от шоуто се надяват интервюто да се случи до 28-ми май, включително.

Алергия и алергични болести по кожата

Алергичните болести са едни от най-разпространените в света. Смята се, че 10—20% от населението страда от едно или друго алергично заболяване. Не случайно те се наричат болести на нашето време, болести на цивилизацията. Причините за широкото разпространение на алергичните болести са разнообраз-ни — индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на замърсената околна среда, широкото използуване на медикаменти, динамиката и напрежението на съвременния живот (нервно-психични стресове), наследствено предразположение и пр. Кожата като орган, изложен непосредствено на най-различни алергизиращи контактни въздействия, реагира с чести и разнообразни прояви на свръхчувствителност.
Какво е алергия? Това понятие, което придоби такава широка известност, означава променен начин на реагиране на организма — най-често повишена чувствителност (свръхчувствителност) към различни вещества. При алергичните болести често се наблюдава наследствена предразположеност. Алер-гизиращите организма вещества се наричат алергени. Алерге-ните притежават способността да предизвикват в организма на предразположените лица образуването на специални белтъчни вещества, наречени противотела (антитела). При повторен контакт на организма с алергена последният се свързва с образуваните вече антитела, в резултат на което се получава реакция на свръхчувствителност (алергия), изразяваща се в различни клинични прояви. Алергичната реакция се разиграва в различни органи и системи (храносмилателна, дихателна, кожа, лигавици) и в зависимост от това се оформят признаците на едно или друго алергично заболяване. Когато алерге-нът попадне в носната лигавица или бронхитс, развиваа се алергична хрема или белодробна астма, а при засягане на ко-жата - копривна треска, екзема и др. Най-чeстите алергени, отговорчни за алергичните болести у човека, са на пърно мя-сто хранителните алергени (месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите храни и др.). На второ място са алергениге, които, се вдишват (прашецът от цветя, треви, пера, домашен прах и др.). Различни бактерии и гъбички също могат да причинят прояви на свръхчувствителност. Редица химически вещества — бои, урсол, формалин, хромови соли, живак, машинни и смазочни масла, прахове за пране и миене и пр., при контакт с кожата предизвикват възпалително-алергични процеси — най-често дерматити и екземи. Особено широко разпространение добива днес алергията към лекарствени средства и по-специално към антибиотици, аспирин, аналгин, хинин и др., които могат да причинят освен кожни обриви и общи тежки поражения (напр. алергичен шок). Някои лица са алергични към фи-зикални въздействия — студ, топлина, слънчеви лъчи и т. н.

Излечими ли са алергичните болести? На този въпрос трябва да се отговори утвърдително. Основен момент в предпазните и лечебните мерки при алергичните болести е търсенето и отстраняването на алергените. Когато това е невъзможно (напр. домашен прах, цветен прашец и др.), лекарят алерголог ще приложи по-специални методи на лечение.

Как да се предпазим от алергичните болести? Ето някои основни насоки и препоръки:

При непонасяне на някои храни, като свинско месо, риба, яйца, ягоди и др., да се следи дали отстраняването им води до подобряване на състоянието.
Да не се забравят възможните алергични увреждания на кожата по контактен път от най-различни средства — тъкани, козметични изделия, сапун, лекарства и др.
Да се има предвид ролята на професионалните дразнители— химични вещества, смазочни и машинни масла, бои, вдишване на пари от токсични продукти и др.
Да се мисли винаги за възможност от алергия спрямо лекарства — на първо място антибиотици, аспирин, хинин, аналгин, сулфонамиди и др.
Да се наблюдава има ли сезонност в появата на алергичното състояние — например влошаване през пролетта (когато цъфтят цветята, тревите и дърветата), изразено с хрема, кихане, кашляне, задушаване.
Да се наблюдава има ли свръхчувствителност към т. нар домашни алергени — домашен прах, пух, пера, цветя, бои, инсекти и др.

Да се обръща винаги внимание върху общото състояние на организма, на предшествуващи и съпътствуващи заболявания от страна на редица органи и системи - стомах, черва, черен дроб, наличие на гнойно-възпалителни огнища, състояние на неорвната система, нарушения в работата на жлезите с вътрешна секреция и пр.

Author, Fitness Expert Tells How Training Book Helps Identify Muscular-Skeletal Markers for Making Personal Routine

Fitness and health Expert Paul Burke believes that every man has a great physique just waiting to be seen and used for good health and longevity. He also believes that every man owes it to himself and the long line of great warriors who came long ago to push our evolution forward; that to work toward a big and strong body is part of a man's right of passage and a long life. Burke who is now 51 years old age, battles with the constant reminder of how cruel and tough life can be living with his painfulMultiple Sclerosis
BOOKCOVERwithdownpixelsrightforPRWEB.jpg
Why don't men after age 50 work out and control their eating habits? Burke believes there are many reasons, but in his new book, Burke's Law A New Fitness Paradigm for the Mature Male, he gives details so that every man can unleash that great warrior body that lie waiting inside; waiting to be woken up. "The book," Burke says, "gives explicit instructions how to work your body; and here I have laid out a few of the simplest rules to follow."
"First," Burke begins, "Each of us has a unique muscular-skeletal make-up and therefore, each of us has a very specific set of exercises that we must discover that works for our individually unique body and thus, unique individual body parts." "The following are the most important rules to remember when devising a "natural" routine that will just flow together and allow you to reach your maximum muscle potential in a very short period of time," Burke says with confidence. "In the book, I explain how to find all of the answers to each of these precise rules of "The Law."
1.Since no two bodies are the same; no two work outs should be the same. When you find exercises that give you what I call, a "Bio-mechanical Leverage Advantage"; then stick with them. They will begin your new journey in opening the key to muscular potential and success.
2.To find the right exercises, you must experiment with them all, for each body part, in order to find which one(s) give you the most leverage advantage, the one that you can fatigue your muscle to failure, but without moving out of your perfect form. While for years bodybuilders trumpeted the sounds of free weights clanging against each other as the holy grail and homily of muscle building; it can now be said, since I have proven it, that any specific machine, cables, or an entire line of various resistance devices may give you (anyone) a better chance at isolation, creating Maximum Muscular Stimulation (MMS) and therefore reach peak conditioning faster, with less time spent in the gym than your peers who are stuck in the "Old Paradigm" of training with heavy free-weights, no matter how often they are nursing injuries and no matter how far they lag in muscle hypertrophy to someone who is following these simple rules that are in part, pieces to my life's work that I call "Burke's Law."
3. This part of "The Law" is a simple one, but requires great dedication and great focus on whether certain weight machines are giving you more chance to reach MMS (Maximum Muscular Stimulation) than using free weights. One does this by following the guidelines in my book; however nothing trumps how an exercise "feels" when you are executing it properly and you find "the groove." "If it feels just right; then don't ask why; "just do it." As any good doctor would take a patients verbal results over blood work when titrating a new thyroid medication; so too is it with finding the best exercise for each individual body part.
4. Supplementary to this concept; is the ideology that there is no such thing as a "standard range of motion"; rather, the range should be a compromise of a matter of inches that will set you apart from being able to reach MMS with any given exercise or not. This compromise has to do with the area in which you can complete the perfect repetitions to the point of the isolated muscle brought to failure without stopping; but yet, not giving away total muscle engagement, nor giving a way that injuries may creep in. There is a very fine line between your perfect range of motion; and one that is either too short (or made too easy); and, that which is too difficult and thus you cannot reach MMS because the chosen exercise range of motion is too difficult to master with the weight needed to create MMS.
5. When assessing your body parts, realize that some may indeed be perfect for standard free weights and their standard old paradigm parameters---and you should go right after them and if they feel good, stick with them. If, however, you find that free weights and the standard range of motion does not work, this is when "The Law," is applied and it helps you identify which exercise is best for that particular body-part.
6. Truly stubborn muscles, or muscles (any given body part) that have what I call a multiplication of leverage disadvantages, may have to be given "The Law" parameters and plain "trial and error" to find the right exercise. If you possess a multiplication of disadvantages; this is the best time to change "range of motion."
7. Finally, finding the optimum exercises for each body part will not be an easy endeavor, so once you find them, stick with them and never change. I know that contemporary thinking is that your muscles will get "use" to exercises and you must change the exercises to "fool" your muscles, or to "shock" them." This is "Old Paradigm" thinking. If you are lucky enough to find exercises that are working right for you; why would you change? This is absolutely foolish and not logical thinking. It would be like spending twenty years in art school; learning to draw all the classic, basic forms and then spend another ten years refining your art so as to create your own "style," ala, Picasso, or Monet.
Then, just when you have found the perfect form; you change? Absurd. When you find exercises that are working, stay with them and add on the weight and the intensity if you want to "shock" the muscles. The idea is to stimulate them each time either with more intensity, more reps, or more weight. Your muscle will grow to its maximum natural potential much faster this way than if you continue to change every three months, never really knowing what is working and what isn't. There are only a few exercises that will work for each muscle group, for each person (to perfection); so, find them and stick with them---I guarantee that you will hit your peak within a few years--then it's all maintenance after that, for a truly natural body will only grow so big; however, there can never be enough separation and density, so keep that intensity high when you feel it. Stand out from the crowd, and don't let age be a deterrent for you to until you have the greatest natural body in your gym; your state; your country: the world. Go for it! Train like a champion today.
"Burke's Law," A New fitness Paradigm for the Mature Male can be bought at www. Amazon.com www.trafford.com/05-1850 www.Barnes&noble.com and almost all online bookstores. Paul Burke can be reached at www.paulburkefitness.com
The highly anticipated "burke's law" video will be out next week. GO To" Paul's website or www.amazon.com, to order this highly motivational; unbelievably intense weight Training Video; Watch Paul train as you have never seen another human at 51 years old on this planet train. It will shock you into training harder no matter who you are.

Прекомерно изпотяване

Прекомерното изпотяване представлява общо или местно, временно или постоянно увеличение на потната секреция.
Местното прекомерно изпотяване се среща преди всичко по главата, челото, подмишниците, дланите и ходилата. То се дължи на невровегетативни смущения, затлъстяване, лоша хигиена и др. Често това местно прекомерно изпотяване води до възпаление на кожата, вторични инфекции, гъбични заболявания, екзематизации.
Преди всичко се препоръчва добра обща хигиена, чести измивания с вода и сапун, редовна смяна на бельото и чорапите, успокояващи нервната система средства. Препоръчват се подсушаващи пудри — дерматол, талк с 5% борова киселина, бани с калиев хиперманганат (няколко кристалчета на 1—2 литра пода), бани със смрадлика и др.

Афти в устата

Значително място по честота и тежест на проявите заема заболяването на устната лигавица, което се характеризира с типичен обрив, наречен афта. Напълно развитата афта представлява кръгла, овална или полигонална повърхностна ерозия или язвичка, голяма обикновено колкото лещено зърно. Централната част на афтата е покрита с материя с бяло-жълтени-кав цвят, а периферията представлява ярко червен венец. Хронично повтарящите се афти са заболявания само на устата. Самите афти се развиват като строго ограничени поражения, които се разполагат на нивото на лигавицата или са леко вдлъбнати. Броят на афтите, които се виждат в даден момент, обикновено не надминава 3—4. Еволюцията на отделната афта трае около 6—7 дни, за което време тя преминава, без да остави белег. Общата продължителност на болестта обаче е по-голяма, тъй като едни афти изчезват, а други се появяват. Афтите се разполагат най-често по лигавицата на бузите, устните, по долната повърхност и ръбовете на езика. Те са силно болезнени — особено при допир и хранене. Афтите се срещат във всички възрасти и в двата пола. Причините за тяхното появяване са неизвестни. Смята се, че играят роля вирусни инфекции, нервно напрежение, смущение в храносмилателната система, бактериални огнища.
 При наличие на афти в устата е необходимо да се регулира храненето, да се избягват подправки, солени и пикантни храни. Храната по възможност да бъде кашеста. Стомахът я червата трябва да бъдат редовни, да се лекуват гнойните огнища (ако има такива). Специфично лечение няма. За локално лечение могат да се използуват намазвания е 3% разтвор от бо-ракс в глицерин, гаргари с отвара от лайка, плакнене на устата с разтвор от хлебна сода — 1 чаена лъжичка на 1 чаша вода. Храната трябва да бъде богата на витамини — С, В1, В12. Организмът трябва да се закалява.

Средства за поддържане на косата - част 3

Средство за потъмняване на косата
Поставят се в шише с широко гърло с вместимост 500 см3 50 г прах от дъбови кори и 50 г прах от сухи орехови листа и се залива с 250 см3 винен спирт и 50 см3 дестилирана вода. Сместа се оставя да престои няколко дни, като от време на време се разклаща. 100 г от бистрата течност се наливат в половин литрова бутилка от тъмно стъкло и се прибавят 150 см3 дестилирана вода. С получения разтвор косата се намазва с тампон и се държи 40-60 мин.

Хининови води за фрикция на косата
1.Хининова вода за коса. В 100 см3 60% -ен винен спирт се сипват 45-50 см3 хининова тинктура, след което към разтвора се прибавят на върха на ножа (0,01 г) салицилова киселина и орсей (багрило).
2. Хининова вода за мазна коса. Смесват се 45 см3 винен спирт с 5 см3 50% -на хининова тинктура. Към по-лучения разтвор се прибавя 1,5 г (половин чаена лъжичка) сапунен разтвор.
3. Хининова вода (обикновена). В 100 см3 55% -ен винен спирт се прибавят 0,5 г розова или друг вид есенция, на върха на ножа (0,005 г) ванилин (ванилия), 0,15 г хинин на прах и 0,01 г (на върха на ножа) орсей (багрило).
Хининовата вода (10-20 г) се поръсва върху косата и се прави фрикция.

Приложение на царевичното масло в козметиката
• Царевичното масло спомага за възстановяване на блясъка и копринения вид на косата. Освен това то отстранява и пърхота по главата.
Ако косите ви са твърди и трудно се разчесват с гребен или четка, вземайте в продължение на 1-2 месеца след закуска и вечеря по една супена лъжица рафинирано царевично масло (продава се в добре уредените магазини за хранителни стоки, и диетични храни).
• Царевичното масло може да се използва ефективно в съчетание с редовното миене на косата. Препоръчва се следният начин на употреба: Слабо затопленото царевично масло грижливо се втрива в кожата на главата. След това главата се обвива със затоплена кърпа, предварително потопена в гореща вода, като процедурата се повтаря 5-6 пъти. След това косата се измива с тоалетен или друг вид неутрален сапун, в резултат на което тя придобива необичайно красив блясък.

Средства за поддържане на косата - част 2

Боядисване на коса с къна и кафе
15 г кафе (4 пълни чаени лъжички) се заливат с 1 чаша вряла вода и се варят 5 мин. В охладения до 65-70°С кафеен разтвор се изсипват 30-40 г къна и се бърка, докато се образува каша, която се нанася върху косата. Главата се покрива с найлонова шапка и се оставя дз престои около 45-60 мин. Измива се и се изплаква с вода, подкислена с малко оцет (1 супена лъжица оцет в 1 л вода). Получава се красив тъмнокестеняв цвят.

Получаване на орехов екстракт за боядисване на коса
Месестата зелена обвивка на ореховите черупки се нарязва ситно и се смесва с 2 части мека вода и 1 част амонячен разтвор. Сместа се оставя да престои 5-6 часа, след което се прецежда. Поставя се в съд на водна баня и се нагрява, докато се сгъсти. Съхранява се в добре запушени тъмни стъкла. С този екстрат се работи, както е описано в дадените по-горе рецепти. В зависимост от желания цвят - по-светъл или по-тъмен, продължителността на боядисването продължава от 40 до 60 мин.

Средство за изрусяване на косата
Поставят се 30 г цвят от лайка в шише с широко гърло с вместимост
500 см3 и се заливат с 250 см3 чист спирт и 50 см3 дестилирана вода. Шишето се запушва добре с каучукова тапа и сместа се остава да престои 3 дни. В половин литрова стъкленица от тъмно стъкло (бутилка от бира) се наливат 110 г от получения бистър разтвор и се прибавят 50 см3 спирт и 160 г 3% -ен разтвор на кислородна вода. Косата се намазва с тампон и се държи така 30-40 мин. Този разтвор не е траен и трябва да се употреби веднага.

Средства за поддържане на косата - част 1

Какво трябва да знаем за боите за коси?

Изкуствено произвежданите бои за коси при продължителна употреба не са безвредни както за косата, така и за човешкия организъм. Особено вредни са боите, които съдържат т.нар. урзолови
багрила. Те могат да причинят изгаряния по кожата, правят косъма трошлив и причиняват постепенно опадане на косата. Поради това трябва да се предпочитат боите за коси от растителен произход, които са особено подходящи за хора със сухи коси и по-нежна, лесно раздразваща се кожа на главата. Къната, отварата от лайка, ревен, зелени орехови черупки, люспи от кромид лук и др. са много подходящи естествени бои за коси. Те са безвредни, а освен това укрепват косъма и намаляват пърхота по кожата.
Най-популярната естествена боя за коса екъната.Тя боядисва косите в жълточервеникав (риж) или червенокафяв цвят. Смесена с други растителни бои, например с индиго, тя боядисва в кестеняво до черно.

Боядисване на коса с къна
Косата се намазва със смес от 25 г 20vol -на кислородна вода, 30 г течен сапун и 5-7 капки амонячен разтвор и без да се покрива, се оставя да престои 15-20 мин., при което косата се изрусява. След това тя се измива с хладка вода (20-25°С) и се намазва посредством четка за зъби с кашица от 5 г къна и 50 г гореща вода, която се държи не повече от 5-8 мин. След това косата се изплаква с вода, докато последната започне да се стича бистра. Косата придобива красив жълточервеникав цвят.

Боядисване на коса с къна и индиго (басма) в по-тъмен цвят.
Най-напред косата се измива със сапун и се изсушава.
12 г къна се залива с малко гореща вода (70°С) и към нея по-степенно при бъркане се прибавя още вода, докато се образува рядка кашица.
С помощта на четка за зъби или четка за бръснене още топлата
кашица бързо и равномерно се нанася върху косата, като се започва от корена на всяко снопче коса и се отива към края му.
След това косата се покрива с хартия и кърпа, обвива се с платно
и се оставя в това положение за оцветяване, както следва:
- за светлокестеняв цвят-40 мин;
-за тъмнокестеняв цвят-80-90 мин;
-за черен цвят-2 часа
След изтичане на указаното време косата се измива с топла вода и се изсушава.
По описания по-горе начин се приготвя и кашица от 14 г индигов прах (басма) и се нанася още топла върху измитата и изсушена коса.
След това косата пак се покрива с хартия, кърпа и платно, като се оставя в това положение за оцветяване, както следва:
- за светлокестеняв цвят - 15-20 мин.;
-за тъмнокестеняв цвят - 40-60 мин.;
-за черен цвят - 80-90 мин.
Предвид на това, че както къната, така и индигото образуват по кожата петна, трябва да се следи от кашицата да не попада върху лицето и шията.
След изтичане на горното време косата се изплаква с топла вода, без да се употребява сапун. Под действието на атмосферния кислород оцветяването на косата продължава няколко часа, а окончателният цвят се постига едва след около 24 часа.
Ако косата остане червеникава, тя може да се коригира чрез повторно боядисване с индиго (басма).
Измиването на косата със сапун може да стане 3 дни след боядисването.
Забележка. В случай че е необходимо да се боядисат само корените на косата, може да се употреби само половината от указаните количества бои. Времето за престояване на косата както с къна, така и с индиго (басма) може да се измени в зависимост от побеляването й и способността й да поема боята.