сряда, 19 май 2010 г.

Диета с паста

Според някои диета с паста звучи налудничаво, но съвсем не е така. Особено, ако не преваряваме пастата, а я оставим леко хрупкава. Италианките са стройни, защото ядат паста. Да опитаме и ние!
Италианската кухня е вкусна и полезна, а пастата може да се окаже чудесен помощник в борбата с излишните килограми. Леко недоварената паста не се слепва на топка в стомаха и се преработва по-бързо. А пълнозърнестата паста е истинско хранително чудо – хем вкусна, хем полезна. Гарнирайте пастата със зеленчуци, подправки и зехтин.

Диета с паста – примерно меню

Първи ден
Закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб с 50 г нискомаслена извара и 50 г пуешка шунка; 1 чаша фреш от портокал
Обяд: 50 г сварени спагети, заляти със сос, приготвен от 50 г задушен спанак, 2 нарязани домата, 100 г филе от бяла риба и 1 с.л. зехтин
Вечеря: салата от 50 г варени макарони, 1 чушка, 1 домат, 50 г нискомаслено сирене, 1 ч.л. зехтин, босилек и лимонов сок

Втори ден
Закуска: 200 г нискомаслено кисело мляко с 30 г неподсладено мюсли, 1 нарязана ябълка и 1 ч.л. мед
Обяд: салата от 50 г варени макарони, 1 чушка, 1 домат, 50 г нискомаслено сирене, 1 ч.л. зехтин, босилек и лимонов сок
Вечеря: 50 г варени спагети, заляти със сос, приготвен от 50 г задушен спанак, 2 нарязани домата, 100 г филе от бяла риба и 1 с.л. зехтин

Трети ден
Закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб с 50 г нискомаслена извара и 1 домат; 1 ябълка
Обяд: макарони на фурна по следната рецепта: Нареждаме в тавичка 50 г варени макарони, 1 червена чушка, 2 домата, 1 с.л. зехтин, черен пипер и босилек, запичаме ястието във фурната и сервираме с настърган кашкавал
Вечеря: салата от 50 г варени макарони, 50 г пуешка шунка, половин краставица, 1 стрък пресен лук, залята с дресинг от 100 г нискомаслено кисело мляко, 1 ч.л. зехтин, босилек, сол и черен пипер

Четвърти ден

Закуска: 1 филийка пълнозърнест хляб с 50 г нискомаслена извара и 50 г пуешка шунка; 1 чаша фреш от портокал
Обяд: салата от 50 г варени макарони, 50 г пуешка шунка, половин краставица, 1 стрък пресен лук, залята с дресинг от 100 г нискомаслено кисело мляко, 1 ч.л. зехтин, босилек, сол и черен пипер
Вечеря: 2 филийки пълнозърнест хляб, намазани с доматено пюре и поръсени с нарязани на ситно пилешки кренвирши, украсени с магданоз и черен пипер и запечени във фурната.

Петък
Закуска: 200 г нискомаслено кисело мляко с 30 г неподсладено мюсли, 1 нарязана ябълка и 1 ч.л. мед
Обяд: 50 г варени макарони, гарнирани със 150 г задушени зеленчуци и 50 г пуешка шунка, подправени с индийско орехче, черен пипер, магданоз и соев сос.
Вечеря: 50 г варени спагети, заляти със сос, приготвен от 50 г задушен спанак, 2 нарязани домата, 100 г филе от бяла риба и 1 с.л. зехтин

Няма коментари: