вторник, 25 май 2010 г.

Тайландската кухня

Тайландската кухня е пикантна, оригинална и екстравагантна. Четири вкуса и “огънят” доминират в тайландската кухня – кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Магията на тайландското ястие е в сливането на вкусовeте.



Тайландската кухня - регионално определена

Ястията в 4-те основни региона на страната (Северен, Североизточен – Исан, Централен и Южен) са повлияни от кухните на съседните държави: Бирма, китайските провинции Юнан и Лаос на север, Камбоджа, Лаос и Виетнам на изток, и Малайзия на юг. Към тях влиза и т.нар  “тайландска кралска кухня”, формирана в двореца на кралство Аютая (1351-1767). Нейната изтънченост, готварски техники и използването на определени съставки оказват силно влияние на кухнята в Централен Тайланд.



Но тайландците не просто взимат назаем готови рецепти от съседните кухни, а обогатяват със свои оригинални съставки и готварски техники тайландската кухня, за да я превърнат в истинско чудо на кулинарното изкуство. Видът на храната е толкова важен, колкото и вкусът на ястията в тайландската кухня, затова декорацията е издигната в култ. 

Няма коментари: